Türk vatandaşlarının yurt içinde ilk ve tek konut satın almalarını desteklemek amacıyla hükümet tarafından başlatılan “Konut hesabı” uygulaması için bankalar Cuma gününden itibaren başvuruları almaya başlayacak. İlk kez konut sahibi olacakların konut hesabı açtırıp bankaya para yatırmalarını teşvik etmek amacıyla başlatılan uygulamaya devlet 15 bin TL’ye kadar destek sağlayabilecek.

15 BİN TL’YE KADAR DESTEK

Uygulama kapsamında vatandaşın konut almak için oluşturduğu birikimin yüzde 20’ye kadar olan oranda devlet katkısı sağlanacak. Bu katkının 15 bin TL olduğu öğrenildi. Destekten yararlanmak içinse tek yapılması gereken hesap açtırmak olacak.  Hesap açılışlarında bir defaya mahsus olmak üzere vatandaşlar 30 bin TL para yatırabilecek.

3 YIL BOYUNCA KALMAK ZORUNLU

Konut hesabı açılması halinde sistemde 3 yıl boyunca kalınması istenecek. Bu süre zarfında vatandaş 250 TL ile 2 bin 500 TL arasında aylık para yatırabilecek. Ödemeler isteyenler için her ay veya 3 ayda bir olmak üzere iki farklı çeşitte yapılabilecek. 3 ayda bir ödemeler için en az 750 TL yatırılacakken, en üst seviyede ise 7 bin 500 TL yatırılması gündeme gelecek. Düzenli ödeme süresi 36-47 ay olanlar konut hesabındaki birikim tutarının yüzde 15'i (ödenecek tutar 13 bin lirayı geçemeyecek); 48-59 ay olanlar yüzde 18'i (ödenecek tutar 14 bin lirayı geçemeyecek); 60 ay ve üzeri olanlar yüzde 20'si (ödenecek tutar 15 bin lirayı geçemeyecek) kadar devlet katkısı alacak.

MAKSİMUM FAYDA İÇİN 60 AY PARA YATIRMAK ŞART

En yüksek 15 bin lira olan devlet katkısının tamamını alabilmek için en az 60 ay (5 yıl) hesaba para yatırmak gerekiyor. 60 aylık sürede 75 bin lira biriktirenler 15 bin lira devlet katkısı alabilecek.