MEHMET TIRPAN

Milli Yol Partisi İl Başkanı Zeki Haral, şehrin her geçen gün kan kaybettiğini estetik projelerle bu şehrin bir adım öteye götürülemeyeceğini, kentteki işsizlik sorununun had safhaya çıktığını, son zamanlarda bir çok insanın şehirden göç etmek zorunda kaldığını söyledi.

İnsanların doğduğu yerde doyamadığı için mecburen göç ettiklerini, işsizliğin çözümü noktasında Sivas’ın değerlerine sahip çıkılarak yeni istihdam alanlarının oluşturulması gerektiğine vurgu yapan Başkan Haral, “Kentte işsizlik çok fazla. İnsanlar doğduğu yerde karnını doyuramıyor. İnsanlar başka illere gitmeyi tercih ediyor. Günümüzde millet aç ve işsiz biz park bahçe yapıyoruz.” dedi.

Turizm ve teşvik konusunda da halen sıkıntıların olduğunu ve bu konulara da ağırlık verilmesi gerektiğine vurgu yapan Haral, “Demirağ OSB cazibe merkezi ilan edildi. Sivas’ın tamamının cazibe merkezi ilan edilmesi noktasında haklı talepler ilgili yerlere iletildi. Gelinen süreçte teşvik konusunu halen çözmüş değiliz. Geçmiş yıllarda büyükbaş ve küçükbaş hayvan noktasında şehrin ve bölgenin damızlık hayvan ihtiyacını karşılayan Ulaş TİGEM’de büyükbaş hayvancılık bitti, şimdi küçükbaş hayvancılık yapılıyor. Son yıllarda küçükbaş hayvan sayısında ilimizde artış var ama büyükbaş hayvan noktasında ivme yakalayamıyoruz.” ifadelerini kullandı.

Turizm noktasında da ciddi eksikliklerimizin olduğunun altını çizen Haral, “Sivas turizm şehri diyoruz ama Sivas’ı daha Sivaslılara tanıtamamışız. Divriği Ulu Cami’yi görmemiş bir çok Sivaslı insan var. Gürün’deki Sızır Şelalesi’ni, Kangal Balıklı Kaplıca’yı bilmeyen hemşerilerimiz var. Eğer Sivas’ı farklı illere ve ülkelere tanıtacaksak önce Sivas’ı Sivaslılara tanıtmamız lazım. Tanıtımda da eksikliğimiz var. Dışarda milyonlarca Sivaslı var diyoruz sılayı rahim yapmalarını sağlayamıyoruz. Sılayı rahim yapmak için kente gelenlerde köylerine gidiyorlar akrabaları ile görüşüp ya merkeze uğrayıp gidiyorlar yada hiç uğramadan direk yaşadıkları şehirlere geri dönüyorlar. Memleketimizin değerlerini kendi insanımıza tanıtacağız ki insanlar tatilini kentte yapsın. Elimizdeki değerleri parlatıp markalaştıramıyoruz.” şeklinde konuştu.

BİRLİK OLMAZSA SONUÇ ALAMAYIZ

Kentte yürütülecek projelerde birlik olunması gerektiğine vurgu yapan Başkan Haral, “Kamu özel sektör ve üniversite işbirliğini sağlamadığımız ve planlamayı iyi yapmadığımız zaman dizlerimizi çok fazla döveriz. Şehri idare edenler ve siyasetçiler, Sivil toplum kuruluşları organizasyonu ortak sağlamadığı zaman sonuç alamayız. Bazı projeler ortak bir irade ortaya konularak hayata geçiriliyor ama farklı projelere aktarılan kaynakların Sivas’a geri dönüşü oluyor mu onu da bilemiyoruz. Yani şehrin kaynaklarını ne kadar verimli kullanıyoruz bilemiyoruz. Hangi sektörlerle yatırım yapmalıyız, hangi sektörlere kaynak ayırmalıyız hangisi hızlı bir şekilde şehrin ekonomisine döner iyi tespit yapmamız lazım.”