Gemerek ilçesi Çepni beldesinde deforme olan sulama kanallarını inceleyen İl Genel Meclisi Tarım ve Orman Komisyonu, hazırladığı raporda sulama kanallarının yapılması gerektiğini ve beldenin ekonomisi için bunun gerekliliğini vurguladı. 1990 yılında yapılan kanalların büyük ölçüde iş göremez olduğunu rapora ekleyen komisyon, bu nedenle tarımda üretimin düştüğünü ve bölge halkının göç ettiğini vurguladı. Hazırlanan raporu sunan Nazif Arar, ‘’Gemerek ilçesi Çepni beldesindeki sulama kanalları 1976 yılında başlamış ve peyderpey 1990 yılında köy hizmetleri tarafından yapılmış. O tarihlerde yapılan kanallarla yaklaşık 10 bin dönüm arazi sulu tarıma kavuşmuş ancak o tarihten bu yana gerek doğal etkenlerle gerekse kullanım hatalarıyla, gerekse ekonomik ömrünü tamamlayan kanallarda büyük tahribatlar oluşmuş. Kanallar yer yer kırılmış dökülmüş, bazı bölümlerinde beton kanallar toprak kanallara dönüşmüş. Ciddi anlamda su nakli zorlaşınca vatandaşlarda arazilerini ekemez olmuştur. Ayrıca Güdülüoğlu mevkiinde Pınarbaşı deresi üzerine yapılan ilkel bir bentle sağlı sollu iki yamaçta dik ve travest kanallarla arazinin sulanması için su tutma ve nakil işleri de bayağı bir zor şartlarda yapılmaktadır’’

PROJE DAP’A SUNULACAK

Sulama kanalının yapımının yüksek maliyetli olduğunu, bu nedenle DAP kapsamına alınması için girişim yapılmasını öneren komisyon, ‘’Şu anda Çepni sulama kanallarının yeni projeleri kurumumuz mühendisleri tarafından yapılmış hazır beklemektedir. Büyük bir proje olması nedeniyle bölgemizde yeni faaliyet gösteren DAP kapsamına alınması daha uygun olacaktır.

Sonuç olarak Pınarbaşı Deresi üzerine yapılacak güzel bir regülatörle kapalı basınçlı sulama sistemleri ile 10 bin dönüm arazi sulu tarıma kavuşmuş ve belde ekonomisine de ciddi katkı sağlayacaktır. Ve şehre giden göç tekrar beldeye dönebilir’’ dedi.

Komisyon tarafından hazırlanan rapor değerlendirilmek üzere İl Özel İdaresi Tarımsal Hizmetler Müdürlüğüne gönderildi.