HANİFE KANAT

TÜİK, ŞUBAT AYI ENFLASYON RAKAMLARINI AÇIKLADI TÜİK, ŞUBAT AYI ENFLASYON RAKAMLARINI AÇIKLADI

Sivas’ta büfe işletmecisi Ömer Yerlikaya; “Artık toparlanamıyoruz.” diyerek esnafların yaşadığı zorlukları anlattı.

Esnafların ekonomiyle baş edemediğini söyleyen Yerlikaya; “Ekonomi gün geçtikçe bizi zorlamaya devam ediyor. Raflarımız boş kalıyor, müşterilerimizle karşı karşıya geliyoruz. Alnımızın teri ile kazandığımız para kursağımızdan geçmeden borçlarımıza gidiyor.” ifadelerini kullandı.

Esnafların arkasında duran bir kurum olmadığını aktaran Yerlikaya; “Bizler esnaflar olarak her ay vergimizi de, ödeme yapmamız gereken odaların ödemelerini de yapıyoruz. Ancak kimse bizim hakkımızı savunup getirildikleri koltuğun hakkını vermiyor, sesimizi duyurmuyor. Her sabah işe başlarken sıkıntı ile başlıyoruz, işimizi bitirirken sıkıntı ile bitiriyoruz.” dedi.

TOPTANCILAR STOK YAPIYOR

Her sektörde fırsatçıların olduğunu belirten Ömer Yerlikaya; “Esnaflar raflarını doldurmak zorundadır ve bu yüzden toptancılarla çalışır. Ancak toptancılar gelecek zamların haberini önceden aldıkları için istediğimiz ürünlerin olmadığını söyleyip zamlı halini satmak için bizleri bekletiyor. O süre zarfı içerisinde tezgahımız ve raflarımız boş kalıyor, en çok satılan ürünlere erişemiyoruz, müşterilerimizle ters düşüyoruz. Bunun denetimi sağlaması gereken merciler çalışmıyor, herkes istediği gibi hareket edebiliyor ve olan yine bizlere oluyor. Fırsatçılara karşı sıkı bir denetim yapılması gerekiyor.” açıklamasını yaptı.

PSİKOLOJİMİZ BOZULDU

Artık herkesin çok sinirli ve agresif olduğunu bununda ekonomik şartlardan kaynaklandığını ifade eden Yerlikaya; “Biz esnaflar olarak halk ile iç içeyiz ve her ortamda konuşulduğu gibi bizim ortamımızda da ekonomi konuşuluyor nitekim içerisindeyiz. Bizler hayat pahalılığından, dar boğazdan çok yorulduk ve yetkililerden bir çözüm bekliyoruz. Dayanacak gücümüz kalmadı, psikolojisi bozuk, mutsuz bir toplum olduk. Önceden müşterilerimiz geldiği zaman sohbet muhabbet olurdu, gülerdik ama şimdi herkes robot gibi. Nefes almaya dahi takatimiz kalmadı.” diyerek konuşmasını sonlandırdı.