HANİFE KANAT

Büyük bir katılım ve coşku ile gerçekleştirilen temel atma törenine, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Büyükdede, Sivas Valisi Yılmaz Şimşek, Belediye Başkanı Hilmi Bilgin, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mustafa Eken ve il protokolü katıldı. Tören saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başladı.

Doğduğu topraklara, 58 yıl sonra büyük bir yatırım yaparak dönmenin gururunu yaşadığını söyleyerek konuşmasına başlayan Uzay Makina Tezgahları San. Ve Tic A.Ş’nin Kurucusu Memduh Uz; “Memleketim Sivas’tan 14 yaşındayken bir çanta ve cebimde 50 lira ile ayrılışımın üzerinden ne tesadüf ki tam 58 yıl geçmiş. 1 kişi olarak gittiğim İstanbul’dan bugün Ray Makine A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı olarak ortaklarım, ikinci nesil evlatlarımız ve Uzay Makinenin sektörde dünya çapında bir şirket olmasına emeği geçen bütün çalışanlarımızla birlikte geri dönüyoruz. Ne mutlu ki Allah yeniden doğduğum topraklara yatırım yapabilmeyi nasip etti.” açıklamasını yaptı.

Sanayiciliği bir tutku olduğunu belirten Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Büyükdede, “Sanayicilik bir tutkudur. Para kazanmanın çok daha kolay bir yolu olabilir ama biz sanayiciler özellikle makine üreticileri makine üretiminden kendini kurtaramaz. Demirağ Organize Sanayi Bölgemizde makine imalatına temellerini attığımız yeni tesiste devam edecek. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak sanayi tesislerimizin Anadolu’ya yayılmasında çok önemli mesafeler kaydediyoruz. Özellikle birçok sanayi tesisimiz Marmara Bölgesi’nden hızla Anadolu’ya doğru yayılıyor. Sivas’ta 4 adet sicil alınmış OSB’miz bulunmakta. Bu bölgelerimizde 634 sanayi parselinin 385 adeti tahsis edilmiş, 214 adetinde üretim yapılmakta 95 adetinde inşaat 76 adetinde de proje çalışmaları devam etmektedir. Bu bölgede 5. Bölge teşviklerinden istifade edebiliyor. Demirağ bölgemiz ise özel bir statüye sahip 6. Bölge Teşviki ve özel imkanlardan istifade ediyor. Sivas’taki OSB’lere baktığımızda 1. OSB’mizde yüzde 92 doluluk var. Sivas Gemerek’te yüzde 7 Şarkışla’da yüzde 21 doluluk mevcut. Demirağ OSB’mizde 2022 yatırım programında 815 hektar alanı ile büyük bir alan üretilmiş durumdadır. Bakanlıkta bulunan bilgiye göre 225 adet parselimizin henüz 22 parseli tahsis edilmiş. Ama bugün anlıyorum ki bölgede daha çok alan tahsis edilmiş. Sivas çok önemli bir yatırım merkezimizdir. İnşallah Sivas Kangal Enerji İhtisas Bölgesi kurulması noktasında da girişimlerde bulunulmuş. Enerji ihtisas bölgesi de kurulabilecek durumda.” dedi.

38 firma tahsisinin gerçekleştiğini vurgulayan Vali Yılmaz Şimşek; “Anadolu’nun Dünya’ya açılan kapısı olma vizyonu ile hem ilimiz hem de bölgemiz açısından büyük bir kalkınma hamlesi olan Demirağ Organize Sanayi Bölgemizde bir fabrikamızın daha temelini atmak üzere sizlerle bir aradayız. Bölgemizin, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımızın destekleri ve Sayın Cumhurbaşkanımızın takdirleri ile Cazibe Merkezleri kapsamına alınmasının ardından bu kalkınma hamlesinin çok daha büyük bir ivme yakaladığını söyleyebilirim. Yaptığımız her tahsis, attığımız her temel ve üretime geçen her fabrika ile bizlerin de heyecanı ve mutluluğu her geçen gün artıyor. Özellikle nitelikli ve alanında söz sahibi firmalarımızın Demirağ Organize Sanayi Bölgemizde yatırım yapmalarını bölgemizin sürdürülebilir bir büyüme gerçekleştirmesi açısından son derece önemli görüyorum. Bölgemize şu ana kadar 38 firmamızın tahsisini gerçekleştirdik. Bu firmalarımızın toplam istihdam hedefi ise 14 Bin. İnanıyorum ki Demirağ Organize Sanayi Bölgemiz çok yakın zamanda bu istihdam hedefine ulaşacaktır. Bugün sektöründe öncü olan firmalarımızdan biri olan Uzay Makinanın temelini atıyoruz. Üretimden ve istihdamdan yana tavır koyan, doğduğu büyüdüğü topraklara büyük bir vefa örneği sergileyen firmamızı bir kez daha tebrik ediyor, şimdiden hayırlı ve bol kazançlar diliyorum. 40 Bin metrekare alanda 100 Milyon lira yatırımla kurulacak fabrikamızın şehrimizin üretim, istihdam ve ihracatına büyük katkı sağlayacağına inanıyorum. Bir kez daha Sivas İçin Yatırım Vakti, Sivas İçin Üretim Vakti ve Sivas için İstihdam Vakti diyerek Güçlü Sivas Güçlü Türkiye hedefimize yönelik attığımız her adımın hayırlı olmasını diliyorum.” diyerek konuşmasını sonlandırdı.

Konuşmaların sonunda İl Prokolü ve misafirler butona basarak ilk temelin atılışını başlattı. Daha sonra temele beton çivisi atarak şans getirmesini dilediler.