SEYİT ÖMER YILDIZ

Corona virüsün Çin’de ortaya çıkıp Avrupa ülkelerine yayılmaya başlamasının ardından özellikle Çin’in ihracaatı büyük ölçüde azaldı. Virüsün ortaya çıkıp hızla yayıldığı diğer Avrupa ülkelerinde de ekonomi hızla değişkenlik gösteriyor.

Sivas Sarraf ve Kuyumcular Derneği İkinci Başkanı Mustafa İrfanoğlu corona virüsün yüzde doksan oranında altın piyasını etkilediğine dikkat çekerek; “Dünya piyasası şuan da bu virüsten etkilenmiş durumda, nedenine gelecek olursak Dünya’ya ekonomik anlamda hükmeden ülkelerden bir tanesi Çin, Corona virüs sebebiyle de Çin’in piyasası durdu kimse ordan mal almıyor. Bununla birlikte yelpazeyi genişletirsek İtalya, Amerika gibi ülkelere de sıçradı. Bunun ekomomilere olumsuz olarak çok büyük etkileri var” dedi.

İrfanoğlu; “ Türkiye’de de şuana kadar 1 vaka göründü ancak bu vaka sayısının artması bizim ekonomimizi de olumsuz etkileyecektir. Önümüz yaz esnafın beklediği aylar bunlar, insanlar yurtdışından gelecek gurbetçi dedğimiz vatandaşlarımız çok fazla ve bunları bekliyor ancak bu virüs yayılırsa esnaflarda umduğunu bulamaz. Turist anlamında da sıkıntılar yaşarız istabul, Antalya olarak. Altın fiyatları da şuanda çeyrek altın  560 TL, Altının gramı 22 ayar bilezik 320 TL, büyük altın ise 5 bin 500 TL olarak piyasalarda işlem dörüyor” diyerek sözlerini sonlandırdı.