MEHMET TIRPAN

İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Kadir Algın, İl Özel İdaresi’nin bütçesine KÖYDES’ten ikinci kez ödenek geldiğini, İller Bankası'ndan alınan payın da yüzde 126 arttığını ve bakanlıklardan aldıkları ek kaynaklarla birlikte kent genelinde yürütülen ve yürütülecek olan projelerde sıkıntı yaşamayacaklarını söyledi.

KÖYDES’ten gelen ek bütçe ve kaynaklar hakkında açıklamalarda bulunan Vali Yardımcısı Algın, “İl Özel İdaresi’nin 2022 yılı için 240 milyon TL’lik yatırım bütçesi vardı. İlk etapta ise KÖYDES’ten 82 milyon TL’de paramız gelmişti. Yaşanan maliyet artışlarının ardından en son Cumhurbaşkanımızın talimatı ile 58 milyon TL’lik ikinci bir kez KÖYDES ödeneği daha geldi. İller Bankası'ndan aldığımız payda arttı. Yine Cumhurbaşkanımızın talimatı ve İçişleri Bakanlığımız tarafından yine yol yapım işlerinde kullanılmak üzere 15 milyon TL’lik ek bir kaynak verildi. Bu ödeneklere ilişkin İl Genel Meclisimizin almış olduğu 100 milyon TL’lik borçlanma kararı da vardı. 100 milyonluk bedelin 30 milyonu yama da kullanıldı. Bütün bu bütçeyi topladığımızda işlerimizi yürütebileceğimizi görüyoruz.” dedi.

Yaşanan maliyet artışların ardından idare bütçesinin de arttığını, tüm bütçenin kırsal başta olmak üzere kent genelinde yürütülen projelere kullanılacağının altını çizen Algın, “Maliyetler artıyor mu artıyor. Ancak şu ana kadar yürüttüğümüz işlerde riskli giden bir işimiz yok diyebiliriz. Piyasadan kaynaklı endişeden dolayı Sivas’taki yatırımları etkileyen bir durum olmadı. Bütçe konusunda da belirli aralıklarla Ankara’ya gidiyoruz. Bakanlarımızla görüşüyoruz. Sivas’tan Vali Yardımcısı olarak Ankara’ya gittiğim her hangi bakanlıktan eli boş dönmedik. Sivas’taki siyasetçilerin ve bürokratların birlik ve beraberlik içerisinde olmasından kaynaklı bizi hiç bir bakanlık boş çevirmedi. Sivas adı ile gidilen her yerde her kapı sonuna kadar açıldı. Her bakanımız veya temsilcisi projelerimize destek verdiler. Bu durum hem bizler için hem de il için gurur verici. İlgili makamlar bize verdikleri paranın çarçur edilmeyeceğini iyi biliyorlar. Bu konuda emeği geçen herkese ilimize destek veren Bakanlıklarımıza çok teşekkür ediyoruz. Bütçemizi, yol, su, alt yapı ve diğer işlerimizde kullanacağız.” ifadelerini kullandı.

BÜTÇEMİZİ EK KAYNAKLARLA BİRLİKTE YENİDEN REVİZE EDECEĞİZ

KÖYDES, ek bütçe ve ek kaynakların ardından İl Özel İdaresi’nin de bütçesinin yeniden revize edileceğini aktaran İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Kadir Algın, “Bütçemizde gelirler kalemi arttığı için bütçemizin yeniden revize edilmesi lazım. Şehrimize verilen ek bütçe ile birlikte yaklaşık 420 milyon TL’lik bir bütçemiz oluyor. Bu bütçe ile de yılı tamamlarız. Gelen bütçeden Mali Hizmetler Müdürlüğü, İnsan Kaynakları ve Eğitim Müdürlüğü, Plan Bütçe, Yatırım ve İnşaat Müdürlüğü’ne ağırlık verildi. İnsan Kaynakları Eğitim Müdürlüğü’ne 50 Milyon 500 Bin TL’lik ek bütçe ihtiyacı doğdu. Hükümetimiz memurlara ve emeklilere çok ciddi bir zam yaptı. Personellerimizin maaşlarını ödeyebilmemiz için gelen gelirleri bütçelerştirmek adına harcayacağımız bir kalem. Mali Hizmetler Müdürlüğü’ne 15 milyon ek bütçeden verilmesi noktasında teklifte bulunduk. Faiz giderlerinin artmasından dolayı talepde bulunduk. En önemlisi ise Plan Bütçe, Yatırım ve İnşaat Müdürlüğü’ne de kaynak ayrılmasını istedik. Müteahhitlere Cumhurbaşkanımız tarafından tasfiye kararnamesi dediğimiz bir kararname çıktı. Piyasa koşullarından dolayı müteahhitler aldıkları işi aldıkları bedelle değil, daha yüksek bedellerle bitirdikleri için devletimiz müteahhitlere kolaylık sağladı. Tasfiye kararının ardından bir inşaat yüzde 15 seviyelerinin altında ise müteahhitler tasfiye dilekçesi verip teminatlarını alarak işi bırakmasının önü açıldı. Bundan yararlanan müteahhitlerimiz var mı var. Bundan dolayı ortaya çıkan fiyat farklılıklarını Özel İdaresi olarak biz ödeyeceğiz. İlçe Özel İdare Müdürlükleri'ne ek bütçe verilemsi noktasında çalışma yaptık. Akaryakıt fiyatlarından dolayı yine Makine İkmal Müdürülüğü'me kaynak ayırdık. Yani gelirlerimizi bütçeleştirmek adına yapmış olduğumuz bir çalışma Müteaahitler ve faiz alacakları olanlar ödeme yapılmasını bekliyor. Bu sebeple ek bütçemizi görüşüp onayladıktan sonra ilgili şirketlere ve kişilere ödemelerini yapacağız. Plan Bütçe Komisyonu'muzda bu konuda çalışıyor.” şeklinde konuşmasını sonlandırdı.