HANİFE KANAT

Sivas’ta kuaförlük yapan Gülşah Aycan mesleği ifa ederken yaşanan zorluklar ve yeni fiyat tarifeleri ile ilgili bilgiler verdi.

Sivas’ta kuaförlük yapan esnaflar arasında birlik olmadığını vurgulayan Aycan; “Bizim sektörde en çok zorlandığımız durum bir birlik ve beraberlik olmaması. Mesela bazı kuaför arkadaşlarımız bir kaç gelinlikçi ile anlaşıp birbirine müşteri paslayabiliyor. Ancak bu durum bana etik gelmiyor çünkü bir kış boyunca yazın gelecek olan gelin müşterilerini bekleyen meslektaşlarım var. Sosyal medyayı aktif kullanamayan ya da anlaşma sağlayamayan kuaför arkadaşlarımız bu durumdan çok etkileniyor ve sonuç olarak bu da sektörde haksız bir rekabet oluşmasını sağlıyor.” dedi.

Sosyal medyada bir anda ünlü olan ve isimden para kazanan kuaförler için konuşan Aycan; “Ben o arkadaşları balon olarak görüyorum. 15 günlük veya 1 aylık eğitim alıyorlar ve makyaj sanatçısı adı altında çalışıyorlar. Ancak bu mesleğe yıllarını veren insanlar var. Müşteri ile iletişim kurmayı ya da paydaş bir noktayı bulmaktan geçiyor aslında bu sektör. Müşteri ile etkin iletişim kurabilirseniz müşteriye istediğini verebilirsiniz. Ancak müşteri ile iletişim kurmadan kısa zamanda alınan eğitimle çok başarılı olunamaz. Bu durumun sonucu aynı güzellik algısına girmiş ve birbirine benzeyen insanlar yaratır yalnızca.” açıklamasını yaptı.

Yeni belirlenen fiyat tarifelerine değinen Aycan; “Yeni fiyat tarifelerini kötüye kullanan meslektaşlarım var elbette. Bizim kuralımız belirlenen fiyatların altına inmemek ama dileyen üstüne çıkabilir. Bazı meslektaşlarım belirlenen fiyatların çok altında ya da çok üstünde fiyat vererek yine haksız bir rekabet oluşturuyor. Bu meslektaşlarımızdan kaynaklanan bir durum Sivas’taki tüm kuaförler tarifeye uysa böyle bir sorun ile karşılaşmayız.  Bu durum müşterilerimizin de kapı kapı gezerek fiyat almasına ve neresi ucuzsa orayı tercih etmesine vesile oluyor. Ancak bu sadece kuaförler ile alakalı bir durum değil, Kuaförler Odası’nın imtiyazı ve Belediye’nin denetim yapmamasından kaynaklanıyor. Belediyemiz denetimleri sıklaştırırsa meslektaşlarımın yaptığı işi kötüye kullanmasına engel olur. Kuaförler odasının daha nitelikli çalışmasını bir esnaf olarak talep ediyorum.” ifadelerini kullandı.