Hanife Kanat

Kurban Bayramı’nın son haftasında, bayram geleneklerinden biri olan şeker fiyatları vatandaşlar tarafından merak ediliyor.

Türk İslam aleminin bayram geleneklerinden olan, bayramda çocuklara şeker verme ve gelen misafirlere şeker ikram etme geleneği bu sene şekere gelen zamların gölgesinde geçecek gibi görünüyor. Ramazan Bayramı ile kıyaslandığı zaman bayram şekerine yüzde 45’lik bir zam geldiği gözlemlendi. Durumdan hayli şikayetçi olan şekerlemeciler, vatandaşların gram ile şeker aldığını söyledi. İndirim yapmak istediklerini fakat esnaf olarak kendilerinin de elinden bir şey gelmediğini belirttiler. Bayramda, kapıya gelen çocuklara şeker ikram etmenin geleneklerimizden olduğuna değinen esnaflar; “Zamlar gelenek ve göreneklerimizi bile kaybetmemize vesile oluyor. Vatandaşlar dışarıya bayram alışverişine çıkıyor ama elleri boş bir şekilde geri dönüyorlar.” ifadelerini kullandı.

Esnaflar şikayetlerini dile getirirken vatandaşlarda durumun ne kadar kötü olduğunu bayramı bile hevesle karşılayamadıklarını dile getirdiler. Çocuklara bayram kıyafeti bile almadıklarını belirten vatandaşlar, şeker bile böyleyken kıyafeti nasıl alacağız diye isyan ettiler.