HABER MERKEZİ

Sivas Kahveciler Kıraathaneciler ve İnternet Kafe işletmecileri Esnaf Odası Başkanı Beşir Köksal, BAĞKUR primlerinin esnafı şaşkına çevirdiğini söyleyerek esnafın bu prim yükünün altından kalkamayacağını söyledi.

Sivas Kahveciler Kıraathaneciler ve İnternet Kafe işletmecileri Esnaf Odası Başkanı Beşir Köksal, esnafların BAĞKUR primleri hakkında açıklamalarda bulundu. BAĞKUR primlerinin fazla olmasından yakınan Köksal, BAĞKUR emeklilerin asgari ücretin altında aylık almasını da eleştirdi.

BAĞKUR primlerinin düşürülmesi gerektiğini vurgulayan Başkan Beşir Köksal, “Esnaf biliyorsunuz sıkıntılı. Bugün değil 2018 yılından beri sıkıntılı. Ayrıca bir de pandemiden dolayı esnaf baya borçlanıp sıkıntıya girdi. Esnafı şu anda çileden çıkaran BAĞKUR primlerinin 2 bin lira olması. Esnaf her ay 2 bin lira BAĞKUR’a prim yatırıyor. Bu da çok zor bir şey. 2 bin lira BAĞKUR pirimi yatırmasına rağmen emekli olduğu zaman da 3 bin 500 lira emekli maaşı alacak. Bu yanlış bir durum. Zaten ayda 2 bin lira ödendiği zaman yılda 24 bin lira ediyor. 10 sene ödese zaten 250 bin lira eder. Bu vatandaş BAĞKUR sigortası yaptırmasa da ayda 2 bin lira bir tarafa bıraksa bundan daha hayırlı. Onun için bu BAĞKUR primlerinin düşürülmesi gerekiyor. Bu durumu Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın düşünüp primleri düşürmesi lazım. Esnaf gerçekten bu durumu bekliyor. Bu primlerin altından esnaf kalkamaz. Zaten her gün bir zam her şeye bir zam geliyor. Vatandaş sattığını yerine koyamıyor ki. Bir de primler üzerine gelince büyük bir sıkıntı yaratıyor” dedi.

‘BAĞKUR EMEKLİSİNİN MAAŞI ASGARİ ÜCRET KADAR OLMALI’

BAĞKUR emeklilerinin de durumuna değinen Köksal, “Hiçbir Avrupa ülkesinde olmayan asgari ücretli demek en az alan demek. Bugün BAĞKUR emeklisi asgari ücretin altında maaş alıyor. Evet emeklinin maaşına yüzde 42 zam verildi ama vatandaşın zaten aldığı 2 bin 500 liraydı 3 bin 500 lira oldu. Düşündüğün zaman hiçbir Avrupa ülkesinde asgari ücretin altında maaş olmaz. Bugün asgari ücret 5 bin 500 lira oldu ama bu bir an için rahatlama olur ama daha geleceğin ne olacağı da bilinmiyor. En azından BAĞKUR’lunun maaşı asgari ücret kadar olması gerekiyor. Çünkü vatandaş işe giriyor daha yeni işe başlıyor. 5 bin 500 lira maaş alıyor. BAĞKUR’lu esnafımız emekli olmuş 30 yıl prim ödemiş 3 bin 500 lira maaş alıyor. Hiçbir ülkede böyle bir şey olamaz. Yapılması gereken en az asgari ücret kadar emekli maaşı alınması gerekiyor” diye konuştu.