HANİFE KANAT

Yaz aylarının gelmesi ile beraber vatandaşlar haftasonlarını aileleri ile birlikte mesire alanlarında geçirmeyi tercih ediyor. Vatandaşlar, ilimizde merkeze uzak mesire alanlarına bisiklet ile gitmeyi tercih ediyor ancak bisiklet kiralama fiyatları da cep yakıyor.

Yaklaşık 1 ay önce bisiklet kiralama fiyatları 30 lira iken birden bire 50 liraya yükseldi. Sivas Belediyesi’nin getirdiği SivBis uygulamasında kiralanan bisikletlerin ise saati 1 TL’ye tekamül ediyor. Aradaki fiyat farkını eleştiren vatandaşlar; “Yaşanan bu zor zamanlarda zaten ailece bir şeyler yapmak çok büyük lüks haline geldi. Zamların ardı ardına geldiği bu dönemde ailece veya arkadaş ortamı ile gidilebilecek yer sayısı oldukça düşük. Mesire alanlarına gidebilmemizin sebebi evden bir şeyler hazırlayıp götürme imkanımızın olması. Ancak buraya geldiğimiz zamanda çocuklar bisiklete binmek istiyorlar, oyunlar oynamak istiyorlar. En ufak ayrıntının bile fiyatı böyle yüksek olunca çocuklarımız herşeyden mahrum kalıyorlar.” ifadelerini kullandı.

Bisiklet kiralama hizmeti veren bisikletçiler ise; “Bisiklet kiralayan vatandaşların bize en çok sorduğu soru kiralanan bisiklete sizin masrafını ne ki fiyatları bu kadar yükseltiyorsunuz oluyor. Kiraya verdiğimiz bisikletlerin en düşük maliyetli olan yerlerinden biri tekerlekleri, iç lastiklerin fiyatı şu anda 50 TL’den başlıyor. Kiraya verdiğimiz bisikletlerin sürekli olarak bakımını yapmamız gerekiyor. Maliyetler böyle olunca bizlerde istemeden fiyatları yükseltmek zorunda kalıyoruz.” yorumunu yaptı.

SivBis uygulamasındaki bisikletler ile kendi bisikletlerinin aynı kulvarda olmadığını belirten bisikletçiler; “Uygulamadaki bisikletler çok kalitesiz kesinlikle aynı kulvarda değil ürünlerimiz. Bisikleti kullanan vatandaşlar yolda kalabiliyor ya da bisikleti sürerken zorlanabiliyorlar. O yüzden haksız bir rekabet yok ama belediyemiz böyle bir uygulama için bizlerle anlaşıp böyle bir yol izleseydi bizlerede destek sağlamış olurdu.” açıklamasını yaptı.