HANİFE KANAT

Artan fahiş fiyatlar her nevi sektörü etkilediği gibi altın ve gümüş sektörünü de etkilemeye devam ediyor. Sivas’ta kuyumculuk işi ile uğraşan Recep Çağlayan pandemiden bu yana bir düşüp bir yükselen altın ve gümüş piyasası ile ilgili yorumlarda bulundu.

Altının en değerli madenlerden biri olduğunu söyleyen Çağlayan; “Altın hem kültürel olarak hem de bir maden olarak bizler için çok kıymetli. Gümüş ise yatırım yapmak için doğru bir tercih değil çünkü altın hem alırken hem de satarken kar ettirir, gümüş ise sadece görsel olarak bizlere hitap eden bir ürün. Bu yüzden altın her zaman daha kıymetli olacak.” ifadelerini kullandı.

Altın piyasasında ki ivmenin hiç bir zaman bu kadar oynadığını görmediklerini belirten Çağlayan; “Normalde altının kar ve zarar oranını sene sonunda hesaplardık ve artışla düşüş arasında uzun bir zaman olurdu. Ancak pandemiden sonra ivme çok hızlı düşüp yükselmeye başladı. Artık altın fiyatları günlük olarak güncelleme gösteriyor. Artış ve düşüş üzerinde bir çok etki var elbette ama bu durumun böyle devam edeceği düşüncesindeyim. Altında çok büyük düşüşler yaşanmasını beklemiyorum.” açıklamasını yaptı.

Altının kültürel olarak toplumumuzda çok önemli bir yeri olduğunu aktaran Çağlayan; “Türk ve Müslüman kültüründe altın çok önemli bir yere sahip. Bakıldığı zaman Osmanlı’da bile paralarımız altınmış. O yüzden altın, toplumumuzda değer kaybetmeyecek aksine nesillerce aktarılmış olup daha da aktarılmaya devam edecek bir madendir.” dedi.

EN ÇOK GÜMÜŞ İTHAL EDİLİYOR

Sektörde en fazla ithal edilen ürünlerden birinin gümüş olduğunu belirten Çağlan; “Gümüş için bir pazar yaratılmaya çalışılıyor fakat yüz yıllardır en iyi yatırım aracı altındır. İşlenmiş gümüşün alım fiyatıyla geri satış fiyatı arasında çok fark var, gümüş üzerinde işçilik olunca pahalılaşan bir ürün. Bunun yanında dışarıdan ithal edilen ürünlerde bir kota olmaması ortada haksız bir rekabet oluşmasına vesile oluyor. Kuyumcuların talebi diğer ülkelerden ithal edilen işlenmiş ürünlere bir kota koyulması.” diyerek konuşmasını sonlandırdı.