MEHMET TIRPAN

Cumhuriyet Halk Partisi Sivas Milletvekili Ulaş Karasu, Çiftçileri ve Ulaşım sektörünü olumsuz etkileyen akaryakıt fiyatlarının biran önce geri çekilmesi gerektiğini söyledi.

2018 yılından günümüze kadar sürekli ekonominin günümüze kadar gerilediğini ve bu durumdan toplumun tüm kesiminin olumsuz etkilendiğini savunan Milletvekili Karasu, “2013 yılında Dünyada petrol fiyatları 110 dolara çıkmıştı. O gün Türkiye’deki mazotun litre fiyatı 4 TL 25 kuruştu. Bugün yine petrolün varil fiyatı 106 dolar şimdi ise mazotun litre fiyatı 20 TL’nin üzerinde. Yani 9 yıl önceki petrol fiyatları ile günümüzdeki petrol fiyatlarının aynı olmasına rağmen Türkiye’de petrol fiyatlarında 5 kat artış var. Yani petrol fiyatlarının Ukrayna Rusya arasında yaşanan savaşla bir alakası yok. Kur artışının önüne geçilemediği için fiyatlar bu kadar arttı” dedi.

Akaryakıtta nerdeyse günlük zam geldiğini, insanların her akaryakıt almasında sürekli farklı bir bedelden yakıt aldığını belirten Karasu, “ Dolar kuru artıyor mazot fiyatları alıp başını gidiyor. Dolar kuru sadece mazotu etkilemiyor bir çok sektörü olumsuz etkiliyor. Şimdi günümüzde buğday ve Ayçiçeğini konuşuyoruz. Buğdayın üretim merkezi neresi Anadolu. Buğdayın anavatanı buğdayı ihraç ediyor. Buğdayı çiftçinin üretemediği için değil, çiftçilere yeterli desteğin verilmediği için dış ülkelerden alıyoruz. Çiftçilere yeterli destek sağlanmış olsa idi Dünyanın dört bir tarafına buğday satabiliriz. Yanlış uygulamalar ve desteklemeler ülkeyi buğdayı bile ihraç eder hale getirdi. Ayçiçek yağının fiyatı 3’e 4’e katladı. Rusya’dan Ayçiçek yağı geldi diye neredeyse gemiyi davulla zurna ile karşılayacağız. Bu ülke bu hale düşmemeli idi. Tarım Bakanı ‘bizim paramız var yurt dışından yağ temin ederiz’ dedi. Bazen öyle bir noktaya geliriz ki para ile de olsa hiçbir şey alamayız. Gerçek anlamda çiftçi ve üretici desteklenmezse ne yazık ki para ile de olsa alacak ürün bulamayız. Yılların biriken sorunları artık gün yüzüne çıkmaya başladı. Artık hükümetin girdi maliyetlerini düşürmesi ve gerçekten üreten çiftçileri desteklemesinin zamanı geldi de geçiyor” ifadelerini kullandı.

“ULAŞIM SEKTÖRÜ KAN AĞILIYOR”

Tarlalarını eken çiftçilerin, şehirlerarası yolcu taşımacılığı yapan firmaların, toplu taşıma araç sahiplerinin ve servisçilerin mazot fiyatlarından dolayı isyan ettiğini de savunan Karasu, “Mazot fiyatları artınca maliyetlerin artması ile gelen zam toplumun tüm kesimini etkiliyor. Örneğin son birkaç ayda şehir içi toplu taşımaya iki kez zam geldi. Şehirlerarası yolcu taşımacılık yapan firmalar da en düşük 300 TL’den şuan bilet satmaya başladı. Kent genelinde işçi taşımacılığı yapan firmalar zamlı mazot alıyor ama bir çoğu işçisini taşıdığı fabrikadan talep ettiği ücreti alamayıp zararına çalışıyor. Nakliyat firmaları yine öyle akaryakıt fiyatlarından dertli. Bu durum ister istemez gıda sektörünü de olumsuz etkiliyor. Yani toplumun tüm kesimi artışlardan nasibini alıyor” şeklinde kullandı.