MEHMET TIRPAN

Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mustafa Eken, Demirağ Organize Sanayi Bölgesi’ne 2023 yılında 100 fabrika kurulmasını hedeflediklerini söyledi.

Alt yapı çalışmalarının daha da hızlanması halinde Demirağ OSB’den yeni yeni fabrikalara da yer vermiş olacaklarını aktaran Başkan Eken, “Şu ana kadar 55 firmaya yer tahsisi yaptık. İşçi konusunda almış olduğumuz taahhüt şimdiye kadar 15 bin civarında idi bu rakam yeni tahsislerle birlikte 17-18 bine ulaştı. Yer tahsisi yaptığımız bir çok fabrika 2023 yılında imalata başlamış olur. 2024-2025 yılında 100 fabrikanın tamamı faaliyete geçerse 25-30 bine yakın istihdam demek. 50-100 fabrikaya da halen Demirağ OSB’den yer verebiliriz.” dedi.

Demirağ OSB’de yeni yapacakları yer tahsisleri ile birlikte yıl sonunda doğru 20 bin kişinin istihdamının önünün açılacağını düşündüklerinin altını çizen Başkan Eken, “20 yıllık Organize Sanayi’mizde 12 bin kişi çalışıyor. Biz bugün Demirağ OSB’nin Cazibe Merkezi ilan edilmesinin ardından alt yapı çalışmaları devam eden Demirağ OSB’de 20 bin istihdamın sağlanacağını konuşuyoruz. Sivas’taki işsiz kardeşlerimizin işe girmesi ve ekmek sahibi olması kadar güzel bir şey yok. Ekibimizin tek derdi bu idi, bunu da birlikte başardık. Ticaret ve Sanayi Odası tek başına teşvik almadı. Biz tespitlerimizi yapar gerekli yerlere götürür takibini yapar ve ısrarcı oluruz. Bunu Demirağ’da yaptık. Sivas’ın 6. Bölge teşvik kapsamına alınması noktasında geçmiş yıllarda seferberlik başlattık. Gece gündüz milletvekillerimizle birlikte Ankara’ya gidip geldik. Şehirde bir bütünlüğün oluşmasının ardından bizim seferberliğimizi destekleyince yılmadan, yorulmadan yetkililerle görüştük. Cumhurbaşkanımızla da üç kez yan yana gelme fırsatı buldum. En son ki şurada Sivas’ın cazibe merkezi kapsamına alınmasını talep ettim. Cumhurbaşkanımızdan Allah razı olsun. Cumhurbaşkanımız hem alt yapı için para gönderdi hem de Sivas Demirağ OSB cazibe merkezi ilan edildi. Şimdi ise Sivas’ın tamamının cazibe merkezi ilan edilmesi noktasında taleplerimizi sürdürüyoruz. Biz bu çalışmaları Allah rızası için ilimizin gelişmesi ve kalkınması için yaptık yapmaya da devam edeceğiz. Ama son günlerde bakıyorum ki Oda sanki kapılarını herkese kapatmış, hiç bir şey yapılmıyor gibi algı oluşturuluyor. Bu algıyı yaratmak doğru değil. Biz sorumluluklarımızı yerine getiriyoruz. Tüccarımız ve esnafımızda bize güvendi. Biz bu güvenin karşılığını vermek zorundaydık vermeye de devam edeceğiz.” ifadelerini kullandı.

“1’İNCİ OSB’DE YER KALMADI”

Uzun yıllardır depo olarak kullanılan alanların fabrikaya dönüştürüldüğü de aktaran Başkan Eken, “1 OSB‘nin içerisindeki fabrikaların tamamı bittiğinde 15 bin çalışanla kapasitesini tamamlamış oluyor. Normalde oradaki arsa sayısına göre yaklaşık 25 bin çalışanın olması lazım. Parseller verildiğinde belli bir işçi çalıştırılması şartı ile veriliyor. Ancak maalesef daha önceki yıllarda hatıra yerlere verilmiş bu arsalar depo olarak kullanılmış. 2018 yılında göreve geldikten sonra arsasını alıp istihdam sözünü yerine getirmeyen yatırımcılara verdiğimiz arsa tahsislerini iptal ettik. 30’a yakında arsa tahsisini iptal ettik. İptal ettiğimiz yerleri de farklı farklı yatırımcılara tahsis ettik ve fabrika yapıldı şu an istihdam sağlanıyor. 2018 yılında 6 bin 500 çalışan vardı. Şu an çalışan sayısı 2018 yılına göre ikiye katladı. Şu anda yer kalmadı diyebiliriz. Bu sene sonuna kadar süresi dolanlarda ruhsatlarını aldığında 20-30 fabrika da yapılacak.” şeklinde konuşmasını sonlandırdı.