MEHMET TIRPAN

Hammadde, akaryakıt ve enerji fiyatlarının artmasını emsal gösteren fırıncılar ekmeğe zam talebinde bulundu. Fırıncıların istediği zam ise uygun görüldü ve somun ekmeğe 1 TL zam yapıldı. Yapılan 1 TL’lik zamla birlikte 200 gramlık somun ekmeğin fiyatı 3 TL 50 kuruş oldu. Haftanın ilk gününde alışıldığı gibi güne yine yeni bir zam haberleri ile merhaba diyen vatandaşlar ekmeğe yapılan zamma tepki gösterdi. Alım gücünün her geçen gün düştüğü ülkemizde zamlar gündemdeki yerini korumaya devam ediyor. Son zamanlarda artan elektrik, doğalgaz, gıda, mazot ve yağ fiyatlarının ardından somun ekmekte zamlardan nasibini aldı. Sürekli artan un fiyatlarının ardından ilimizde 2 TL 50 kuruştan satılan somun ekmeğe yapılan 1 TL’lik artışın ardından artık somun ekmek 3 TL 50 kuruştan satılacak. Bugün asgari ücretle geçinen üç çocuklu bir ailenin günlük 4 ekmek aldığını düşünürsek aylık sadece ekmeğe 434 lira vermesi gerekiyor. Kira, faturalar, giyim, eğitim giderleri ve diğer harcamalarda hesaba katıldığında normal bir ailenin şu şartlarda geçinmesi neredeyse mucize.

FIRINCILARDA MEMNUN DEĞİL

Un ve maya fiyatlarının artmasından dolayı artık zam yapmak mecburiyetinde kaldıklarını belirten bazı fırıncılar ise un fiyatlarının günlük değiştiğini, uzun süredir yaşanan artışların ekmek üreticilerini sürekli zarar ettirdiğini iddia etti.

Özellikle un fiyatlarındaki artışın işletmeleri zora soktuğunu iddia eden fırıncılar, “Unun torba fiyatı altınla yarışıyor. Keşke hammadde fiyatları hep aynı kalsa da bizde ekmeğe zam talebinde bulunmasak. Zam yapmasakta sürekli zarar ediyoruz” şeklinde konuştu.

VATANDAŞ TEPKİLİ

Son 2 yılda ekmeğe gelen 2 TL’lik zam vatandaşların tepkisine neden oldu. Önce pideye sonra ise somuna gelen zamlar vatandaşların alım gücünü sürekli düşürüyor.

Konuya ilişkin değerlendirmede bulunan bazı vatandaşlar ise “Sürekli zam haberi almaktan bıktık. Açınacak hale düştük. Neye elimizi atsak ateş pahası. Güç yetmiyor. Bu gidişatın sonu ne olur bilinmez. Allah hepimizin yar ve yardımcısı olsun.” ifadelerini kullandı.