HANİFE KANAT

2021-2022 Eğitim-Öğretim sezonu sona erdi. Yaz tatilinin gelmesi ile beraber ebevynler çocukları ile daha fazla vakit geçirecekler ve çocukların çok boş vakti olacak. Zamanın verimli geçirilebilmesi için Rehber Öğretmen ve Psikolojik Danışman Sevim Ezgi Yeşilmen ailelere kurtarıcı bilgiler verdi.

Uzun soluklu bir eğitim döneminin geride kaldığına değinen Yeşilmen; “2021-2022 Eğitim-Öğretim yılının akedemik olarak sona ermesi ile veliler de çocuklar da bekledikleri uzun molaya kavuştular. Malum pandemi sonrası ilk eğitim - öğretim yılı olduğu için değişik hisler içindeydik ve hep hızlandırılmış bir akademik takvim uyguladık. Her an bir vaka artışı olur da yeniden kapanırız endişesiyle hep panik ve adaptasyon deneyimlemeleri ile geçti. Ancak burada en önemli şey yaz tatili kapsamında, hazır kışın tv-tablet ve telefondan zorla uzak tuttuğumuz bu çocuklarımızı lütfen yeniden kendi ellerimize çağdaş muska olan dijital ortamlara itmeyelim. Malum şiddete meyilin ve akran zorbalığının en büyük itici gücü özellikle dijital oyunlar. “ ifadelerini kullandı.

Çocukların yaratıcılığını gözlemleyebilmenin en güzel yolunun onları kendi haline bırakmak olduğuna değinen Yeşilmen; “Yazın çocuklarımız bol bol açık havada kendi fikirleri ile ilgili oyunlar kursunlar, bol bol kelime hazinelerini geliştirici kitaplar okusunlar , akranlarıyla ortam yönetimini kuvvetlendirmek amacıyla paylaşımlarını çoğaltsınlar, ziyaretler yapsınlar ve alma verme dengelerini güçlendirsinler. Ancak sayın velilerimize genel olarak yaptığımız uyarı çocuklarının her anlarını mutlaka bir aktivite ile doldurma zorunda hissetmemeleri. Bazı velilerimiz çok fazla kutu oyunu stoğu yaparak hepsini oynatacağım, çizdireceğim, tasarlayacağım v.b diye planlarla geliyorlar sert bir dille uyarıyoruz; bu sizi çok zor durumlara iter ve sanki kendi hayallerinizi dayatıyormuşsunuz gibi hem madden hem manen külfet olur. Çünkü bunu görev bildiklerinde çocuğunun kendi yaratıcılığını sınırlandırıyor ve her seferinde ortamı canlı tutma çabasıyla devamlı oyun üretip önüne koymaları çocuğu hem tembelliğe hem de çocuğun çabuk tüketen bir birey olmasına sebep oluyor. Yazın gerek balkonda gerek sitede gerekse mahallesinde muhiti ve ortamı neresi olursa olsun yine bir rutin korunmalı. Yani ‘zaten yaz tatili hadi bakalım bomboşsun’ diye bir imaj verilmemeli.” Dinlenme- yaratıcı fikirle üretme - konu tekrarı -oyun oynama-kitap okuma” başlıkları içersinde mutlaka bir planlama genel çerçevede dahi olsa yapılmalı. Okuyacağı kitapların sayfa sayıları yazılmalı ve okudukça işaretlemeler yapılmalı. Gerektiği kadar konu tekrarları unutmaması adına onun istediği saate alınarak her gün olmasa da olmalı. Sık sık duş alması, oyunlarını kendi yaratıcılığında ve kağıtlarda ya da kumlarda çizerek projelendirmesi üzerine yönlendirilmesi ve tabi çocuğun doğasına bırakarak doğal gözlem yoluyla güzel bir yaz tatili geçirmesi sağlanabilir. Unutmayalım olabildiğince sakin , dinç ve hiçbir şeyi unutmamış, okuduğu kitapların da bilincinde okula dönen bir çocuk hazırbulunuşluğunun kazanamayacağı zafer yoktur.” diyerek konuşmasını sonlandırdı.