HANİFE KANAT

Üniversite sınav sonuçlarının açıklanması ile beraber milyonlarca genç üniversite tercihi yapmak için araştırmalar yapıyor. Psikolojik Danışman ve Rehber Öğretmen Sevim Ezgi Yeşilmen, tercih döneminde gençlerin ve velilerin dikkat etmesi gereken hususlar ile ilgili bilgi verdi.

Üniversite tercihlerinin gençlerin hayatını etkileyecek çok önemli bir karar olduğunu belirten Yeşilmen; “Gençlerimizin ve velilerimizin sınavdan sonraki esas kararları ve hayalleri noktasındaki, elbette birlikte ama önce gencimiz kariyer istekleri daha sonra ebeveynlerinin tecrübe ve Rehber Öğretmen yönlendirmeleri ile doğru kararlar alınacağı tercih dönemindeyiz. Gençlerimizin araştırmalarını doğru yapmaları, Ösym kılavuzunu incelemeleri, internet üzerinden tercih robotlarına bakmaları, bilen rehber öğretmenlere danışmaları çok önemli. Üniversite tercihleri bilinmelidir ki asla üniversitelerin belirlediği puan ya da sıralamalara göre değil geçen sene sınava girip tercih yapan öğrencilerin yerleştirilme tabloları doğrultusunda yapılır. Bunun yanında kural olarak Ösym’nin belirlemiş olduğu tıp, hukuk, diş hekimliği, öğretmenlik, mühendislik gibi belirli bölümlerde başarı sıralarına girmiyorlarsa asla ne özel ne devlet üniversiterine tercih yapamazlar. Özellikle puan değil başarı sıralamalarına dikkat ederek esnek bir sıralama yapmaları gerekmektedir. Gencimiz ve ebeveynimiz acele etmemelidir tercih günler sürer, kağıtlara yazılır çizilir. Bölümler düşünülür, kişilerle görüşülür, şehirler araştırılır. Bu hayatımızın kararıdır meslek seçiminin somutlaşan halidir.  Gencimizin istediği meslek açısından özellikle öncelikle devlet üniversitelerinde Türkiye’de çok kaliteli eğitim veren okullarımız var ancak özel yani vakıf üniversiteleride eğitimde öncü olmaya devam ediyorlar. Tercihleri yaparken hem sıralamalarına hem de fakültenin kontenjanlarına dikkat edilmesi gerekiyor. Elbette ilk 3 tercihimiz diğer kalan 21 tercihimize göre sıralamamızın en az 5-10 bin arası üstünde olabilir esneklik dediğimiz; son tercihimizde en az 50 bin altımıza kadar düşme durumudur tabi burada istediğiniz şehir ve bölümlerde devreye girecek şekilde dikkatli olmalıyız. Her sıralamanı kendine özgü planlaması vardır. Türkiye birincisi ile yirmi binincisi arası çok katı dediğimiz kısımdır idealler daha nettir istediği meslek ve şehir daha keskindir. Örneğin 20 bin ve 70 bin arası ona göre daha esnek 70 bin 250 bin arası mesleki ve şehirsel kriterler çok daha geniş skalada esner.” ifadelerini kulandı.

Gençlerin ve ebevynlerin ani kararlar vermemesi gerektiğinin altını çizen Yeşilmen; “Çocuklarımız illa bu sene neresi olursa olsun gideceğim mantığıyla asla yaklaşmamalı hedefini tutturma yolunda eğer inançları tamsa ne istediklerini biliyorlarsa mutlaka bir rehber öğretmenle görüşüp ‘mezuna kalma’ dedikleri olayı gerçekleştirebilirler ama tabi yine bu kadar inanç ve kararlı olmayla ilintilidir. Çünkü yaptığımız tercihlerde genelde buradan kurtulayımda ya da evden gideyimde neresi ne olursa olsun dediklerinde yapılan tercih sonrası gidilen yerdeki mutsuzluk, dönme ve yine sınava girme isteği oluştuğunda maalesef ÖSYM kazandığınız puandan ciddi bir kesinti yapıyor ve emekleriniz boşa gidiyor. Unutulmamalıdır ki herkes sadece avukat, doktor, mühendis olmak zorunda değildir. Bu ülkenin özellikle araştırırsanız yeni gelişen bir sürü mesleği var. Bazı argumanlar çocuğumuzun hem mesleğini oluşturuyor hem de yeteneklerini keşfetmesine sebep oluyor bu da sevdiği bir işi ömür boyu meslek edinmesine sebep oluyor bu çok önemli. Ebeveynlerimiz onun ne istediğini çok iyi dinlemeli ve ona yakın meslek gruplarını araştırmalı. Tercihten önce tercih edeceğimiz Şehirleri gezme şansımız pek olmayabiliyor ama artık dijital yardımlara göz atmalıyız googlemap yardımı ile üç boyutlu mutlaka gezinmek gerekir ve köklü bir üniversite dahi olsa adres bilgilerine dikkatli bakmalarını öneririm. Nice İstanbul yazan üniversitelerin tekirdağ tarafında kampüslerinin olduğunu bilmekteyiz bu tabiki kötü bir şey değil memleketimizin her yeri çok kıymetli ancak kalacak yer bakımından ve ulaşım bakımından yapılan planlara uymayabiliyor. Tüm ebeveynlerimize ve öğrencilerimize iyi şanslar diliyorum.” diyerek konuşmasını sonlandırdı.