Sivas Haberleri
SİVAS
00:00:00
Sahur vaktine kalan
Sivas
Yağmur ve kar
4°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
38,0366 %0.26
42,1389 %0.06
Ara
Sivas Memleket EĞİTİM TÜBİTAK’ta yürütülen Ar-Ge çalışmaları incelendi

TÜBİTAK’ta yürütülen Ar-Ge çalışmaları incelendi

HABER MERKEZİ

                Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Kul ve beraberindeki akademik personel ülkenin en önemli Savunma Sanayii kuruluşları arasında yer alan TÜBİTAK SAGE ve TÜBİTAK UZAY’ı ziyaret etti. Savunma Sanayii alanında faaliyet gösteren kuruluşlarla işbirliği yapmak ve ortak projeler geliştirmek amacıyla Ankara’da temaslarda bulunan Rektör Kul ve beraberindeki heyet, ilk olarak Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu TÜBİTAK SAGE’de Sistem Projeleri hakkında bilgi aldı.

                Geliştirilen projelerin ülkemize ciddi katkılar sağladığını belirten Rektör Prof. Dr. Mehmet Kul, ülkemize değer katacak projelerde işbirliği yapmak için çalışmalar yürüttüklerini belirterek: “Savunma Sanayiine katma değeri yüksek teknoloji ve ürün sağlamak için çalışıyoruz. Öncelikli hedefimiz Savunma teknolojileri alanında ihtisaslaşmak, ortak projeler üretmek ve bu alanda nitelikli eleman yetiştirmek” dedi.

                Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren TÜBİTAK SAGE Enstitü Müdürü Gürcan Okumuş ise; “Kurumumuz 1972 yılından günümüze kadar Savunma Teknolojileri alanında Ar-Ge çalışması yürütüyor. Geliştirdiğimiz projeler üretilerek Türk Silahlı Kuvvetlerinin envanterinde yer alıyor ve savaş ortamında kullanılıyor. Bu kapsamda Karadan karaya topçu roketleri, hassas güdüm kitleri, kanatlı güdüm kitleri, sığınak delici mühimmatlar, görüş içi-görüş ötesi füzeler olmak üzere hava ve yer mühimmatları geliştiriyoruz” ifadelerini kullandı.

                TÜBİTAK SAGE ziyaretinin ardından TÜBİTAK UZAY’ı da ziyaret eden Rektör Prof. Dr. Mehmet Kul ve beraberindeki heyeti Enstitü Müdürü Doç. Dr. Mesut Gökten karşıladı. Yapılan çalışmalar ve Ar-Ge çalışmaları hakkında Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Kul ve beraberindeki heyeti bilgilendiren Enstitü Müdürü Doç. Dr. Mesut Gökten, Ülkemizin uzay ve havacılık alanındaki ihtiyaçlarını karşılamak, altyapı ve bilgi birikimi oluşturmak için çalışmalar yürüttüklerini ifade etti.

 TÜBİTAK UZAY olarak gözlem uydularının tasarım ve üretim sürecini tamamladıklarını ve bunun yanı sıra haberleşme uydularının Milli imkânlarla yurt içinde üretme hedefiyle çalışmaları sürdürdüklerini belirten Enstitü Müdürü Doç. Dr. Mesut Gökten; “TÜBİTAK UZAY, bugüne kadar gerçekleştirmiş olduğu RASAT ve GÖKTÜRK 2 uydu projeleri kapsamında gereksinim geliştirme sürecinden, fırlatma ve operasyonel kullanım aşamalarına kadar geçen bütün aşamalarda, proje yönetiminin ve sistem mühendisliğinin gerektirdiği tüm süreçleri uygulamaktadır. Söz konusu projelerin sistem düzeyi gereksinim analizi, sistem tasarımı, arayüz yönetimi, test ve entegrasyon, güvenilirlik analizleri, risk yönetimi, kalite yönetimi, konfigürasyon yönetimi, vb. sistem düzeyi faaliyetleri TÜBİTAK UZAY tarafından gerçekleştirilmiştir. Yenilikçi ve yerlilik oranı yüksek, uydu-uzay teknoloji ve uygulamalarına yönelik çalışmalar İMECE Uydu Alt Sistemleri Geliştirme Projesi kapsamında devam etmektedir” dedi.

                Savunma Sanayii alanında yerli üretimde ciddi gelişmeler yaşandığını ve Üniversite olarak bu gelişmelere katkı sağlamayı hedeflediklerini belirten Rektör Kul; “Yetiştirdiğimiz öğrencilerimizle Savunma Sanayii alanında yerli üretimin büyümesine katkı sağlamak istiyoruz. Savunma Sanayii kuruluşlarıyla işbirliği yaparak hem Üniversite, hem akademisyenlerimiz hem de öğrencilerimizle birlikte proje geliştirmek ve üretime dahil olmak için çalışıyoruz. Ayrıca Savunma Sanayii alanında görevli uzman akademisyenlerimizin Üniversitemizde ders vermesini sağlayarak öğrencilerimize büyük bir imkân tanıyoruz” ifadelerine yer verdi.

                Saha incelemesinin ardından guruplar arası çalışmalar yapılarak geliştirilebilecek projeler, işbirliği yapılacak alanlar masaya yatırıldı. Her iki enstitü ile Rektörlüğümüz arasında daha önce imzalanan Eğitim Ar-Ge Protokolü, Üniversitemizin lisansüstü eğitime başlamasıyla birlikte hayata geçmiş oldu. TÜBİTAK bünyesinde çalışan uzman akademik personel, gerek ders gerekse tez aşamalarında lisans üstü programlara katkı sağlayacaklar.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *