MEHMET TIRPAN

Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Tolga Karaköy, SBTÜ’nin bu yıl ilk defa YÖK’ün verdiği 150 civarında lisans düzeyinde öğrenci alacağını, 2022-2023 Eğitim Öğretim döneminde de lisansüstü ve lisans düzeyindeki öğrenci sayılarının 350 civarında olacağını söyledi.

Eğitime başlayacak lisans düzeyindeki öğrencilerin Uçak Mühendisliği, Bilgisayar, Elektrik Elektronik Mühendisliği ve Ziraat Fakülteleri’ndeki bitki koruma bölümünde eğitim alacağını aktaran Rektör Yardımcısı Karaköy, “Lisansüstü eğitimlerimizde de yaklaşık 180 öğrencimiz var. Bu yılda öğrenci alımları gerçekleştireceğiz ve toplam 350 öğrencimiz olacak. Lisansüstü eğitimlerimiz 2020 yılından bu yana zaten devam ediyordu. SBTÜ’ne daha iyi öğrencilerin gelmesi adına Sivas Belediyesi’nin de burs imkanını ortaya koyması bizim açımızdan son derece önemli bir adım oldu.” dedi.

SBTÜ’nin özellikle odaklandığı iki temel alanın olduğunu bu alanların Savunma Sanayi ve Tarım alanı olduğunun altını çizen Rektör Yardımcısı Karaköy, “Bu iki alanda da ciddi projelerimiz var. Bu projeler kapsamında ORAN Kalkınma Ajansı, TUBİTAK ve diğer dış kaynaklarla projelerimizi yürütmekteyiz. Tarım alanı noktasında özellikle yerli ve milli çeşitlerimizin geliştirilmesi adına çalışmalarımız sürüyor. Son günlerde gündemde olan şeker pancarı ve buğday gibi stratejik öneme sahip bitkilerle ilgili de ıslah çalışmalarımızı hızlı bir şekilde yürütmekteyiz.” ifadelerini kullandı.

Savunma teknolojileri noktasında öğrencilere güncel içerikli dersler verdiklerini de vurgulayan Karaköy, “Lisans düzeyindeki derslerimizi özel sektörle yaptığımı işbirlikleri kapsamında belirliyoruz. Savunma Teknolojileri Ana Bilim Dalı’nda yürütülen dersler, İç Balistik ve Silah Termodinamiği, Polimer Bilimi ve Savunma Sanayindeki Uygulamaları, Savunma Teknolojilerinde Kızılötesi Aygıtların Temelleri, Askeri Görüntüleme ve Gözetim Teknolojileri, Yapay Zeka ve Veri Madenciliği, Nanofotonik, Savunma ve Uzay Teknolojilerinde İleri Malzemeler, Derin Öğrenme şeklinde. Yine Tarım Bilimleri Ana Bilim Dalında yürütülen derslerimiz, Bitki Islahında Melezleme Teknikleri ve Seleksiyon Yöntemleri, Dayanıklılık Islahı, Sekonder Metabolitlerin Tarımsal Üretimde Bitki Aktivatörü olarak kullanılması olanakları, Bitki Büyümesinin Moleküler ve Hormonal Esasları, Bitki Islahının Genetik Temelleri ve Hibrid Tohum Üretim Tekniği, Bitki Islahında Moleküler Markör Tekniklerinin Kullanımı konularında özel sektörde yer alan doktora dereceli gerekli bilgi ve ilime sahip kişilerden de destek alıyoruz.” şeklinde konuşmasını sonlandırdı.