MEHMET TIRPAN
Belediye, Ticaret ve Sanayi Odası ve Cumhuriyet Üniversitesi ortaklığı ile kurulan Solucan Gübresi Üretim tesisinde üretilen katı ve sıvı gübreler ülke genelinde satışa çıkarıldı. Bir çok internet sitesinde de satılmaya başlanan organik gübre ile ilgili bilgiler veren Cumhuriyet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Alim Yıldız, 2022 yılında 100 bin litre sıvı, 200 ton katı gübre üretmeyi hedeflediklerini söyledi.
Üretilen gübrelerin geçtiğimiz günlerde de çiftçilere tanıtıldığını ve çiftçilerin bu dönem artık toprağa zararı olmayan ve verimi artıran organik gübreyi kullanmaya başlayacağını belirten Rektör Alim Yıldız, “Çiftçilerimizin gübre maliyetini düşürmek ve ürettikleri ürünlerin verimini artırmak adına yaptığımız çalışmalar meyvesini verdi. Son iki yıldır SORTAŞ’ta ürettiğimiz gübre piyasada satılan gübrelere göre oldukça hesaplı. Sıvı ve katı solucan gübresi üretimini her yıl artarak devam ettireceğiz” dedi.
2021 yılında toplam 50 bin litre sıvı gübre ve 100 ton katı gübre ürettiklerini 2022 yılında ise 100 bin litre sıvı, 200 ton katı gübre üretmeyi hedeflediklerini aktaran Rektör Alim Yıldız, “Üretilen organik gübremizi kullanan çiftçilerimiz oldukça memnun kaldılar. İlimizin çeşitli ilçelerinde toprakla kullanılan organik solucan gübresinin buğday ve patates üretimi üzerindeki etkisi, kimyasal gübre kullanılarak elde edilen ürünler ile karşılaştırıldı. Buğdayların başaklarında, sap boylarında ve dökümlerinde büyük verim elde edildiği gözlemlendi. Patates üretiminde de durum aynı. Patatesin yeşil aksamında ve kendisinde gelişimin oldukça verimli olduğu gözlemlendi. Çiftçilerimizin daha fazla verim elde etmesi içinde üretilen sıvı ve katı gübrelerin tanıtımı veriler ışığında anlatıldı. Çiftçilerimizin bu organik gübreye ilgisinin her geçen gün artacağını düşünüyoruz. Bizlerde gübre üretimimizi talebe göre şekillendirerek her yıl artırmayı planlıyoruz. Aynı zamanda yurt dışına da gübre pazarlamak adına çalışmalar ve görüşmeler yapılmaya devam ediyor” ifadelerini kullandı.