HANİFE KANAT

İmzalanan protokol 123 okul, 9.309 öğrenci ve 264 öğretmeni kapsamı içerisine alıyor. Protokole göre; okul yöneticisi ve öğretmenleri, teknik ve mesleki yönden her iki bakanlığın mevzuatı çerçevesinde belirlenecek. Sivas İl Milli Eğitim Müdürü Ergüven Aslan ile İl Tarım ve Orman Müdürü Seyit Yıldız düzenlenen basın toplantısı ile imzalanan protokole ilişkin bilgiler verdi.

Tarım sektörü üretim, istihdam ve iş gücü açısından önemli ve sürekli geliştirilmesi gereken bir sektör. Aynı zamanda ülkeler arasında da stratejik öneme sahip diyerek konuşmasına başlayan İl Tarım ve Orman Müdürü Seyit Yıldız; “Tarım günümüzde savunma sanayi kadar önemli hatta daha da önemli diyebiliriz. Son zamanlarda pandemi dönemiyle birlikte küresel iklim değişikliğinin meydana getirdiği çevresel ve ekonomik problemler, iklim değişikliğinin sürdürülebilir tarım üzerindeki etkileri, savaşlar nedeniyle küresel ölçekte olumsuz etkilenen gıda tedarik zinciri tüm kesimlerin malumu. Bu kapsamda daha az kapsamda gıda talebinin karşılanması, nitelikli işgücüne ve teknolojiye olan ihtiyacı her geçen gün artırmakta. Dünyada gittikçe tarım arazilerinde azalma, daralma buna bağlı olarak da nüfusta artış oluyor. Dolayısıyla bizler tarım olarak birim alandan daha yüksek verim elde etmemiz gerekiyor ki insanları doyuralım. Bu bağlamda Milli Eğitim Bakanlığı ve Tarım Orman Bakanlığı olarak en güçlü tarımsal girdi olduğunun bilinciyle özellikle gençlerin tarımda daha etkin ve verimli bir şekilde yer almasını hedefliyoruz. ‘Gelecek tarımda, tarımın geleceği gençlerde’ yaklaşımıyla geleceğimizi garanti altına almak istiyoruz. Bu çerçevede Tarım ve Orman Bakanlığı’mız üretimi desteklemeye, tarımsal verimliliği artırmaya ve doğal kaynakların sürdürülebilirliğini kullanmaya imkan veren politikaları uygulamaya koymuştur. Tarım sektöründe eğitimle iş birliği yapmak hayati önem taşımaktadır. Giderek tükenen doğal kaynakların tarım faaliyetleri sırasında verimli, etkin, sürdürebilir ve çevre dostu uygulamalar temelinde kullanılması teknoloji ile geleneksel tarımın entegrasyonunun sağlanması, gıda güvenliği ve güvenirliği gibi pek çok etken tarım ve eğitim dünyasının iş birliğine gerekli önemi kılmaktadır. Bizler de il müdürlüğü olarak tarımsal alanda Milli Eğitim Müdürlüğümüz ile iş birliği içerisinde olacağız.” açıklamasını yaptı.

Gençlerin eğitimi için tarım müdürlüklerinin tüm imkanlarından yararlanılacağını dile getiren İl Milli Eğitim Müdürü Ergüven Aslan; “İnsanların yaşamlarını devam ettirebilmesi için ihtiyaç duyduğu ana şeylerden birisi gıda ve gıda ihtiyacıdır. Tarım alanı, hayvan sağlığı ve yetiştiriciliği laboratuvar hizmetleri alanında faaliyet gösteren Türkiye’de okullarımızda tarım liselerimizde bulunmakta. Bu meslek liselerimiz 55 ilimizde var. Birisi de Suşehri’nde Sezai Karakoç Tarım Mesleki Teknik ve Anadolu Lisesi. Her iki bakanlıkta bu protokol ile şunu amaçlamakta, bu alanlarda öğrencilerin daha donanımlı yetişmeleri bu alanlardaki öğretmenlerin yeterliliklerinin daha üste çıkarılması. Kapsam olarak da sektörün ihtiyacının karşılanması, nitelikli daha doğrusu aranan elemanların bulunması amacıyla Milli Eğitim Bakanlığı meslek lisemizin Tarım ve Orman Bakanlığımız ile birlikte gerekli iş birliği yaparak her türlü alanda sahasını, iş gücünü, insan kaynağını, yetişmiş elemanını, bizim okullarımızı, tarımın sahalarını kullanabilmek, tarımla ilgili teorik bilgi okulla alınırken pratik bilgiye atölye olarak tarım müdürlüklerimizin tüm imkanlarından faydalanacak.” ifadelerini kullandı.