Sivas Haberleri
SİVAS
00:00:00
Yatsı vaktine kalan
Sivas
Hafif yağmur
12°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
37,9506 %-0.1
41,0472 %-0.35
Ara
reklam
Sivas Memleket EĞİTİM Okulda Organik Bal Üretiyorlar

Okulda Organik Bal Üretiyorlar

Cumhuriyet Üniversitesi (CÜ) Meslek Yüksek Okulu (MYO) Organik Tarım Bölümünde okuyan öğrenciler, organik tarım ve arıcılık yapıp, gelecekte yapacakları mesleklerini uygulamalı olarak öğreniyor

Cumhuriyet Üniversitesi (CÜ) Meslek Yüksek Okulu (MYO) Organik Tarım Bölümünde okuyan öğrenciler, organik tarım ve arıcılık yapıp, gelecekte yapacakları mesleklerini uygulamalı olarak öğreniyor. Bölüm başkanı Yrd. Doç. Dr. Tolga Karaköy, yaptığı açıklamada, organik tarımın, kimyasal ve sentetik madde kullanılmadan, her aşaması kontrollü üretim biçimi olduğunu söyledi. Organik tarımda hedefin verimden önce kaliteli ürün alabilmek olduğunu vurgulayan Karaköy, "Günümüzde zirai ilaç kalıntıları ve benzeri birçok etken insan sağlığını tehdit etmektedir. Avrupa ülkelerine baktığımızda organik tarıma yoğun bir şekilde talep söz konusudur. Bizim ülkemizde de organik tarım günden güne önem kazanmaktadır" diye konuştu. Karaköy, öğrencilerin okulda öğrendiklerini pratikte görmelerini sağlamayı amaçladıklarını dile getirerek, şunları kaydetti: "Pratik olarak bilgilerini artırmak amaçlı çok farklı ürün türleri yetiştiriyoruz, mısırdan tutun aklınıza gelebilecek sebze çeşitleri, domates, kabak, kavun, karpuz. Bunları burada öğrencilerimiz üretiyor. Yetiştikten sonra CÜ Vakfı bünyesinde satış ofisimiz var, bu satış ofisinde öncelikli olarak öğretim üyelerimiz elemanlarımız ve Sivas halkının beğenisine ve satışına sunuyoruz" dedi. Zirai ilaçların bilinçsizce kullanıldığını savunan Karaköy, bu nedenle organik tarımın önemli olduğunu vurgulayarak, "Uygulamaları öğrencilere sunarak donanımlı hale gelmelerini ve piyasada görev alabilmelerini sağlamaya çalışıyoruz" dedi. ORGANİK BAL DA ÜRETİLİYOR Yrd. Doç. Dr. Tolga Karaköy, yaklaşık 15-20 ürün yetiştirdiklerini belirterek, şu bilgileri verdi: "Bölgemiz iklim koşullarında mümkün oldukça erkenci ürün yetiştirmeye çalışıyoruz, adapte etme fonksiyonunu inceliyoruz. Bölgemizde en önemli konulardan biri ekolojik olarak yani yetiştirme dönemi olarak sürenin kısalığı, kısa olduğu için erkenci ürünleri bölgemizde adaptasyon kabiliyetlerini inceleyerek hizmete sunmaya çalışıyoruz" dedi. Okulda görevli ziraat mühendisi Volkan Yörük de organik bal ürettiklerini söyledi. Arıyla ilgili birkaç denemelerinin olduğunu dile getiren Yörük, "Seramızdaki ve tarlamızdaki ürünlerin arılar kullanılarak daha fazla döllenmesi ve tozlanma yoluyla veri atış denemelerini yaptık ve çok başarılı sonuçlar aldık" dedi. Arıların bitkilere zarar vermediğini aktaran Yörük, "Arının bitkilere asla zararı olmaz hatta yanlış bilinen bir kanı vardır, 'arı bitkileri yer' diye, asla öyle bir şey yoktur, arının öyle bir ağız yapısı yok çünkü arı aksine bitkilerin döllenmesine, tozlaşmasına yardımcı olup bu da verimi artırmasını sağlıyor. Hatta yonca bitkisinde arı konmasıyla daha fazla yonca verimi alındığı görülmüş" ifadelerini kullandı.Volkan Yörük, toprakların daha fazla kirlenmeden, kimyasallardan uzak tutularak, doğal yöntemlerle tarımın yapılabileceğine inandıklarına vurgu yaparak, "Her şey para değil insan sağlığı ve ürünün kalitesi de çok önemli. Bunu öğrencilerimize öğretmeye ve halkımıza da kanıtlamaya çalışıyoruz" şeklinde konuştu. (AA)
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *