MEHMET TIRPAN

Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Kul, yüksek teknoloji üretebilecek çalışmalar yaptıklarını, ihtisas alanı olarak da savunma alanına yoğunlaştıklarını söyledi.

Savunma şirketleri ile yaptıkları görüşmelerin meyvelerini vermeye başladığını aktaran Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Rektörü Mehmet Kul, “Hocalarımız ve öğrencilerimiz savunma şirketleri ile proje yapıyorlar. Öğrencilerimiz çalışıyorlar. Öğrencilerimizden hatta orada işe başlayanlar bile oldu. Türkiye’de en yüksek teknoloji üreten şirketlerde Sivas’tan gönderdiğimiz öğrenciler işe giriyor. Bu durumda doğru yolda olduğumuzu gösteriyor.” dedi.

Bu yıl lisans eğitimi için öğrenci alacaklarını, çok iyi nitelikli bir kadro oluşturduklarını belirten Rektör Kul, “Akademik kadromuzda sadece kendi üniversitemizin kadrolarındaki elemanlardan değil, savunma şirketlerindeki akademik dereceye sahip arkadaşlarımızda Üniversitemizde 2 yıl boyunca ders verdiler. Akademisyen kadromuz ülkemizdeki marka üniversitelerden lisans, yüksek lisans ve doktora derecelerini almış arkadaşlar. Böyle bir seçkin kadro çok azdır diye düşünüyorum. Ayrıca akademik derecenin yanı sıra saha tecrübesi olan akademisyenlerde bizde ders verdiler. Yurtdışında savunma sanayinde çalışmış arkadaşlarımızda var. Sadece akademik değil mutfakta çalışanlarda bizde ders verdiği için bu başarıları elde edebildik. Projeler yapabildik. Üniversitemiz ile diğer üniversitelerimiz arasındaki temel farkımız özellikle özel sektörle çok sıkı şekilde çalışmamız ve eğitim programlarımızı onlarla yürütmemiz. Biz hep sahadayız. Atanmamızın birinci haftasından itibaren savunma şirketlerinin üst yöneticileri ile sürekli görüştüm. Eğitimimizi o andan itibaren modellemeye başladık. 2020 yılının başında da esas proje çıkacak, ülkeye ve üniversiteye projeler getirebilecek, buluşlar yapabilecek, akademik çalışmaların yapılabileceği lisans üstü eğitimi başlattık. Yeni nesil devlet Üniversitesi mantığı ile akademik bilginin ticari hayata geçirilmesini de sağladık. Bizdeki lisanüstü öğrencilerle, akademisyenler şirketlerde ortak proje yaparak, akademik bilginin şirketler tarafından ürünlere adaptasyonu sağlandı. Yani bu şekilde çalışan çok nadir üniversite vardır. Başka üniversitelerde bireysel çalışmalar vardır ama topyekün üniversitelerin böyle bir çalışması yok. Bizi de ön plana çıkaran özel şirketlerin alt yapısını kullanarak yaptığımız projeler. Savunma sanayinde çalışan akademik başarısı oldukça iyi olan hocalarımızın üniversitemizde ders vermesi ve ortak proje yapmamız diğer üniversitelerde büyük bir fark oluşturmamızı sağladı. Yüksek lisans ve lisans öğrencilerimiz ülkemizin önde gelen savunma sanayi kuruluşlarında çalışıyorlar artık. Hocalarımız Hürjet Projesi’nde çalışıyorlar.” ifadelerini kullandı.