Sivas Haberleri
SİVAS
00:00:00
İmsak vaktine kalan
Sivas
Yağmur ve kar
3°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
38,0868 %0.39
43,2119 %1.38
Ara
Sivas Memleket EĞİTİM Kendi işinizin patronu olabilirsiniz

Kendi işinizin patronu olabilirsiniz

MEHMET TIRPAN

İl Milli Eğitim Müdürü Ergüven Aslan, ülkenin geleceği için de oldukça önemli olan Mesleki Eğitim Kanunu’nun çıkarılması ile birlikte kent genelindeki Mesleki Eğitim Merkezi sayısının 21’e çıkarıldığını yaklaşık 6 bin öğrencinin ise meslek öğrendiğini söyledi.

İlimiz genelinde bulunan Mesleki Eğitim Merkezlerine ortaokul, lise hatta üniversite mezunu olan herkesin kayıt yaptırabildiğinin altını çizen İl Müdürü Aslan, “Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi veya Meslek Lisesi olan her yerde ilçelerde dahil Mesleki Eğitim Merkezleri açtık. İlimizde şu an 21 tane merkezimiz var. Herkesin ulaşılabilirliğine imkan sağlandı. Merkezlerimizde öğrenim gören ve lise diploması olmayan her öğrenciye hem lise diploması veriliyor hem de öğrencilere asgari ücretin 3/1’i oranında ödeme yapılıyor. Meslek edinmek isteyen herkes okullarımızdan faydalanabiliyor.” dedi.

Öğrencilerin haftanın 1 gününü okulda kalan 4 gününü ise eğitim aldığı işyerlerinde ustasının yanında görerek, yaparak ve yaşayarak öğrendiğinin altını çizen İl Müdürü Aslan, “Meslek liselerine müthiş bir açılım getirildi.  Bu açılımla birlikte çocuklarımız hem lise diploması alıyorlar hem de ustalık belgesi. İstediklerinde herhangi bir firmada çalışabiliyorlar ya da kendi işyerlerinin patronları olabiliyorlar. Aynı zamanda bu süre zarfında yaklaşık bin 750 TL’de ücret alıyorlar. Devletimiz 9-10-11 sınıftaki öğrenciye asgari ücretin yüzde 30’unu 12. sınıfta olan öğrenciye ise asgari ücretin yarısını veriyor. Aynı zamanda ortaokuldan direk meslek lisesinde öğrenim gören öğrenci Lise diploması almaya da hak kazanıyor. 12. sınıfı bitiren bir öğrenci 6 ay boyunca da kursa gidiyor ustalık belgesi alıp iş yeri de açabiliyor. 12. sınıfı bitiren öğrenci aynı zamanda teknisyen unvanında oluyor. Meslek edinmek isteyen herkes okullarımızdan faydalanabilirler. Sadece ortaokul mezunu olmaya gerek yok. Üniversite mezunu olan kişi dahi gelip kaydını yaptırıp meslek öğrenebilir.” ifadelerini kullandı.

“GENÇLER İSTERSE KENDİ İŞİNİ DE KURABİLİR”

Mesleki Eğitim Merkezlerinde eğitim alan kişilerin yüzde 88’inin ilgili firmalarda işe başladığını, kendi işini kurmak isteyenlere de ustalık belgesi verildiğinin altını çizen İl Müdürü Aslan, “Merkezlerimizde verimliliği, uyumu ve insanların iş kurmasının önünü açıyoruz. Binlerce öğrenci belgelerini aldıktan sonra isterse çalıştığı yerde devam eder isterse kendi işini de kurabilir. Sektörlerle ve bir çok fabrika ile protokollerde yaptık. Firmalarla ortaklaşa çalışıp eleman ihtiyaçlarını karşılayarak mevcut elemanlarına da destek veriyoruz. Şu anda ortalama istihdam garanti oranımız yüzde 88. Herkes üniversite okuyup daha ileri gitmek ister. Ancak mesleki eğitim okullarında okuyarak da üniversiteye gidilebilir. Lise mezunu hakkını kazanabiliyor. Buraya giden sadece çırak değil patron veya akademisyen de olabilir.” dedi.

Kentte ‘İşverenle planlama istihdamda öncelik’ diye Mesleki Eğitim Zirvesi yaptıklarını da hatırlatan Aslan, “10 gün boyunca görüşmeler yaparak 1 günde çalıştayın zirvesini yaptık. Sivas’taki sektör ve aranan eleman ne, bizim meslek liselerindeki alanlar ne diye araştırma yaptık. Sektörün taleplerini dinledik hangi alanlarda istihdam edilebilir diye kapsamlı görüşmeler yaptık. Şu anda hangi sektörün ne ihtiyacı var biz biliyoruz. Bundan sonra da meslek lisesi açtığımızda sektörün ihtiyacına göre alan dalı açacağız. Organize Sanayi Bölgesi’nde hangi eleman hangi alanda ihtiyaç varsa ona göre ağırlık verip yeni açılan okullarda hem alan dalları açıp hem de mevcut alanları şekillendireceğiz. Diğer bir sorunumuz ise küçük ilçelerimizde usta bulunmaması. Bizim çocuklarımız ustalık belgesi olan kişilerin yanında çalışabiliyorlar. Dolayısıyla her ilçede usta bulamıyoruz. Bu konuda da bakanlığımız 6 aylık kısa bir sürede kişileri kurstan geçirerek bu imkanı da tanıdı. Bununla birlikte bütün sorunlarımız çözüldü.” şeklinde konuştu.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *