Ülke gündemine ilişkin haberler ve dış politikanın etkileriyle güncel döviz kurları da değişim gösteriyor. Yatırımcıların yakından takibini sürdürdüğü ve her gün düzenli bir şekilde takip ettiği doviz fiyatları 26 Ağustos 2016 tarihinde ne oldu? Euro ne kadar oldu, 1 dolar kaç tl? tüm bu soruların yanıtlarını aramak için 26.08.2016 tarihli döviz kurlarını takip edebilirsiniz. Serbest piyasada döviz fiyatları 26 Ağustos 2016 tarihi ile birlikte ne oldu? İstanbul Serbest piyasasında dolar 2,9368, euro 3,3169 liradan güne başladı. Kapalıçarşı'da 2,9358 liradan alınan dolar 2,9377 liradan satılıyor. 3,3152 liradan alınan euronun satış fiyatı ise 3,3186 lira olarak belirlendi.

Önceki kapanışta doların satış fiyatı 2,9348 lira, euronun satış fiyatı ise 3,3142 lira olmuştu.

DÖVİZ NEDİR?

Döviz, dar anlamda (çek, poliçe gibi) yabancı parayı temsil eden belgeler. Türkçede yabancı ülkelerin paralarına da döviz denmektedir.[1] Herhangi bir ülkenin parasının, başka bir ülkenin (veya ülkelerin) parasına dönüştürülmesiyle ilgili işlemlere de döviz işlemi veya kambiyo işlemi denir. Döviz kelimesi Türkçeye Fransızca'daki deviseden geçmiştir. Genel olarak döviz dendiğinde milletlerarası ödemelerde kullanılan ödeme araçlarının tamamı ifade edilir. Ekonomik açıdan bakıldığında döviz, iktisadi anlamda bir mal niteliğindedir. Döviz borsaları bazı özel nitelikleri olan piyasalardır. Kısaca belirtmek gerekirse, New York, Londra, Tokyo, Frankfurt, Zürich ve Paris en büyük döviz borsaları arasında bulunmaktadır. Ancak, döviz piyasalarını belirli bir yer veya mekanla sınırlı piyasalar olarak düşünmek doğru değildir.

SERBEST PİYASA NE ANLAMA GELİR

Serbest piyasa, ürünün fiyatının alıcı ve satıcının karşılıklı olarak anlaşmasıyla belirlendiği, arz ve talebine hükümet tarafından müdahale yapılmayan bir piyasadır. Fakat, her ne kadar serbest piyasa, hükümetin arz, talep veya fiyatlar üzerine herhangi bir müdahale yapmamasını gerektirse de, tüccarların birbirlerini zorlamamasını ya da aldatmamasını da gerektirir. Bu yüzden tüm alım ve satımlar gönüllü olarak yapılır.

Serbest piyasa tanımı, hükümetin ekonomik müdahalelerini, sadece, piyasa katılımcılarının arasında gerçekleşebilecek zorlama veya sahtekarlık gibi durumlarda olmak üzere, büyük ölçüde kısıtlanmamasını savunan laissez-faire ekonomik felsefesi ile yakından bağlantılıdır. Bu yüzden, hükümetin gücü savunmaya yönelik bir şekilde sınırlandığı için, hükümet, serbest pazaryerinin bakımını karşılama amacı için vergi almak dışında gücünü kullanmaz. Bazı serbest piyasa avukatları, piyasanın savunma veya yasaların uygulanması gibi hizmetleri sağlamada daha iyi olacağını düşündükleri için, vergilendirmeye de karşı çıkmaktadır. Örneğin, anarko-kapitalistler, hakemlik ajansları ve özel savunma ajansları kullanmayı tercih etmektedirler.