Milli Eğitim Bakanlığı, Bakan İsmet Yılmaz’ın öncülüğüyle devrim niteliğinde değerlendirilen yeni müfredatın hazırlıklarını sürdürüyor. 2017-2018 öğretim yılında yürürlüğe girecek olan yeni müfredat, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından öneriye açıldı.

Yeni müfredatta Dünya ve Olimpiyat şampiyonu Hamza Yerlikaya’ya da yer verildi. Yerlikaya, Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi kitabının ‘Türkiye’nin uluslararası spor müsabakalarındaki başarıları’ konusunda yer aldı. Asrın Güreşçisi Hamza Yerlikaya’ya ayrılan bölümde, başarıları ve şampiyonlukları anlatılıyor. Yeni müfredata giren diğer bir isim ise Aşık Veysel oldu. Önümüzdeki yıldan itibaren okulların müzik derslerinde Aşık Veysel’in eserleri öğretilecek.

Yeni öğretim programında yapılan değişiklikler arasında ‘2. Dünya Savaşı’ konusuyla ilgili değişiklikler de yapıldı. Müfredatta, 2. Dünya Savaşı’nda Türkiye’nin izlediği dış politika ve savaş sırasında Türkiye’de meydana gelen siyasi, ekonomik gelişmeler bölümünden, ‘İsmet İnönü’ başlığı kaldırıldı. MEB’in ilkokul, ortaokul ve liseler için hazırladığı yeni müfredatta, dikkat çekici değişiklikler özetle şöyle:

15 TEMMUZ’A ÖZGÜN METİN

İlk kez 6. sınıf sosyal bilgiler dersinde öğrencilere anlatılacak 15 Temmuz darbe girişimi, felsefe dersi kapsamında da işlenecek. Lise öğrencilerinden, “Milli irade, hukuk devleti ve demokrasi bilinci çerçevesinde anti demokratik darbe girişimi karşısında 15 Temmuz 2016’da gösterilen halk direnişini değerlendiren özgün bir metin yazma çalışması” yapmaları istenecek.

Çağdaş Türk ve dünya tarihi dersinin ‘Soğuk Savaş Dönemi’ ünitesine, ‘Demokrat Parti döneminde Türkiye’de meydana gelen siyasi, ekonomik, sosyal ve kültürel gelişmeler’ başlıklı yeni bölüm eklendi. Derste işlenecek konular arasına, 1946-1950 seçimleri ile seçim usullerindeki değişim üzerinde durulacağı vurgulandı. Aynı dersin bir başka ünitesinde ise mülteci sorununa değinildi. Güncellenen öğretim programlarının tamamında değerler, konu ve kazanımlarla ilişkilendirildi. Buna göre değerler tüm derslerle ilişkilendirilecek. Belirlenen değerler kitaplara girecek ve sınıflarda okutulacak. ‘Değerler eğitimi’ başlığında, “Milli birlik ve dayanışma ile toplumsal uyumun temelindeki millî, manevi ve evrensel değerlerin özümsenmesi; bunların tutum ve davranışa dönüştürülerek toplumsal hayata yansıtılması giderek artan bir öneme sahiptir” ifadelerine yer verildi.