Sivas vilayet kitaplığının ilk çocuk kitabı olan "Dedem Kadı Burhaneddin" kitabı tamamlandı.

 

Çocuk kitapları yazan Zekiye Çoban’ın kaleme aldığı kitap ile ilkokul seviyesindeki çocuklara yüzyıllar öncesinde Sivas’ta kendi adı ile devlet kurmuş, sayısız eseri ile hala aramızda yaşayan büyük şair Kadı Burhaneddin’in hayatı anlatıldı.

Kitap hakkında bilgi veren kit abın yazarı Zekiye Çoban 2016 yılının Sivas Valiliği tarafından “Kadı Burhaneddin Yılı” olarak ilan  edil mesinin ardından bu süre zarfından çocuklara Kadı Burhaneddin’i tanıtmak için kendisinden bir çocuk kitabı yazması istendiğini söyleyerek “Bende Kadı Burhaneddin’i çocukların anlayacağı bir şekilde zevkli cümlelerle güzel bir kurgu ile anlatmaya çalıştım” dedi.

“Kadı Burhaneddin’in çok yönlülüğünü anlatmak istedik”

Eserde bir çocuğun ödev olarak Kadı Burhaneddin’in hayatını araştırdığını belirten Çoban “çocuk araştırma yaparken yorgunluktan kitapların üzerinde uyuyakalıyor. Bilgilerin bir kısmını zaten daha öncesinden öğrenmiş durumda. Bir kısmını da rüya yolu ile Kadı Burhaneddin’in ağzından dinliyor. Zaten arada geçen diyaloglar çocuklarımıza ayrı bir zevk veriyor. Bu şekilde hikayemiz ilerliyor. Çocuklara, Kadı Burhaneddin ile kurulan diyalog sayesinde vereceğimiz mesajı daha iyi bir şekilde anlattığımız kanısındayım. Kitabımızda çocuklarımıza vermek istediğimiz mesaj ise; Kadı Burhaneddin Sivas’ta devlet kurmuş bir devlet adamı ama devlet adamlığının yanında büyük bir ilim adamı,sanat adamı yani çok yönlü bir kişiliği var. Örneğin binlerce şiiri var. Şuan Edebiyat fakültelerimizde okutuluyor. Divan edebiyatına öncülük yapmış bir şair. Sivas’ta Kadı Burhaneddin denilince bir çok kimse tanımaz. Ya da kuru kuruya bir isim olarak duymuştur belki. Ama bu eseri yazmakla çocuklarımıza o çok yönlülüğünü anlatmak istedik. Yani onun çocuklarımıza örnek olmasını istedik. Çocuklarımızın gerçek kahramanları tanımasını istedik. Bu  topraklardan bu kültürden yetişmiş böyle büyük bir insanı çocuklara anlatmak tabiî ki büyük bir işti. Büyük bir  sorumluluktu. Hatta kitabı yazmadan önce Kadı Burhaneddin türbesini ziyaret ettim. Oradan ilham alacağımı düşündüm. Hayatını araştırdım. Hayatında çok önemli merhaleleler görüyoruz. Ümit ediyoruz ki bunu okuyan çocuklarımıza hayatı hakkında küçük ip uçları verdik. Belki daha sonrasında derin araştırmalara dalarlar, kendilerine kitabın bir cümlesinden ya da Kadı Burhaneddin’in hayatındaki ışıklardan kendi hayatlarına da ışık tutarlar. Daha aydınlık bir hayat için, inşallah çocuklarımız daha büyük hedefler koyarlar kendileri için” dedi.

Geleceğimiz için güzel bir yatırım

Bu seri ile çocuklarımıza kendi kültürümüzü yansıtan kişileri anlatmak istediklerini söyleyen Çoban şöyle konuştu: “Yani kahraman olarak yabancı kültürleri yada bizim kendi inancımıza çok uzak düşen kültürlerin yada art  niyetli örgütlerin bize sunduğu kahramanlardan ziyade bizim kültürümüzdeki gerçek kahramanları tanımaları, onların hayatlarındaki o güzel hedeflerden, o güzel çalışmalardan örnek alarak çalışmaları çocuklarımız için çok önemli bir başarı olacak. Geleceğimiz için inşallah çok güzel bir yatırım olacak”  

Serinin ikinci eseri “Sivas Kongresi”

“Bu kitap vilayet kitaplığımızın ilk kitabı çalışmalarımız devam edecek” diyen Çoban,  “Ben Sivas  Kongresi’yle ilgili bir kitap hazırladım. Şuanda çizimi yapılıyor. Çocuklarımız için ikinci kitabımız Sivas Kongresi olacak. Keşke 4 Eylül tarihine yetişseydi ama şuanda yetişmesi çok zor görünüyor. Çünkü kitap basım aşaması biraz zorlu ve uzun bir süreç. Ama inşallah oda en kısa zamanda çocuklarımıza yayın dünyasına kazandırılacak. Onun dışında üçüncü kitabı yazıyorum.  Bitirmek üzereyim. Onda da Şemseddin Sivâsî’yi yazıyorum. Geçtiğimiz yıl Şemseddin Sivasi yılıydı. Yine  çocuklarımıza Şemseddin Sivasi’yi anlatmak için hazırladık. Bu şekilde bir seri oluşturacağız. Sivas’a özgü tarihi eserler, yemekler, oyunlar gibi bu şekilde büyük bir seri yazmayı düşünüyoruz. İnşallah çalışmalarımıza devam edeceğiz.  Bu kitaplarımız da okullarda valiliğimiz tarafından öğrencilerimize ulaştırılacak” şeklinde konuştu.