MEHMET TIRPAN
Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Tolga Karaköy, Tarım Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi’ne bağlı laboratuvarlarındaki cihazlar aracılığı ile bu yılda Tarım ve Orman İl Müdürlüğü’nün destekleri ile tarıma dayalı, ciddi bilimsel araştırmalar yapmaya devam edeceklerini söyledi.
Üniversiteye tahsis edilen tarım arazisinde daha modern çalışmaların yapılacağını aktaran Rektör Yardımcısı Karaköy, “Bu yıl çilek yetiştiriciliğini örtü altında, topraklı olarak örtü altında ya da açık alanda yetiştirilmesi konusunda özel cihazlar getirterek, çiftçilerimize bu bitkilerin örneklerini göstereceğiz. Hangi çeşit Sivas’a uyumlu ise tespit edip gerekli araştırmaları yapıp ekilebilirliğini artıracağız.” dedi.
Nasıl buğdayda tohum çeşidi önemli ise meyvecilikte de bitkinin önemli olduğunun altını çizen Karaköy, “Son yıllarda yaygınlaşan ancak mevsimsel koşullar nedeni ile kentte fazla yetiştirilemeyen çilekle ilgili adaptasyon ve ıslah çalışmalarını bu yıl başlatacağız. Üniversite ve fakülte olarak ortak çalışmalar yaparak başarı elde etmek için güç birliği yapmaya her zaman hazırız. İyi niyetli her araştırmacıya da kapımız sonuna kadar açık.” ifadelerini kullandı.
“1 YILDA TÜM EKİPMANLARIMIZI TAMAMLADIK”
Moleküler, toprak ve bitki analizlerinde kullandıkları cihazları 1 yılda tamamladıklarını belirten Karaköy, “İlk bir yıl içerisinde laboratuvardaki tüm ekipmanları tamamladık. Avrupa Birliği, TUBİTAK, BAP Projeleri ve özel sektörle yapmış olduğumuz ikili iş birliği projelerimizden cihazlarımızı tamamladık. Arazi noktasında da sulanabilir bir arazimiz var. Bu arazide bu sene Sivas’ta örnek olabilecek şekilde daha kapsamlı çalışmalar yapılacak.” şeklinde konuştu.
“TOPRAK ANALİZLERİNİ ÖNEMSİYORUZ”
Çiftçilerin daha fazla verim elde etmesi, topraktaki değerlerin ölçülmesi ve yanlış gübrelemenin önüne geçilmesi noktasında toprak analizlerinin önemli olduğunu da hatırlatan Karaköy, “2 öğretim üyemiz toprak analizleri konusunda yoğun bir çalışma yürütüyor. Doğru gübreleme ve bitki besleme programlarının oluşturulması çiftçi için önemli. Bitkinin verimliliğinin ve kalitesinin yükseltilmesi de toprak analizlerine bağlı. Bu konuda da özel sektörle işbirliği içerisinde çalışmalarımızı yürütüyoruz. Özellikle toprak analizleri neticesinde gübre programlarının oluşturulması ve raporlanmasında alanında uzman öğretim üyelerimiz olduğu gibi özel sektörle de ortak raporlama yaparak çiftçilerimize hizmet etmek adına çaba gösteriyoruz.” şeklinde konuşmasını sonlandırdı.