SEYİT ÖMER YILDIZ

Tevhid-i tedrisat kanunun 96. yılı dolayısı ile Sivas Cumhuriyet kadınları tarafından basın açıklaması yapıldı. Cumhuriyet Kadınları Derneği üyesi Hülya Orhon açıklamasında; “Mustafa Kemal Atatürk'ün direktifleriyle 3 Mart 1924 tarihinde TBMM'de kabul edilen ve eğitimde birliği ve laikliği esas alan kanundur. Eğitime büyük önem veren Mustafa Kemal Atatürk, her gittiği yerde ve katildiğı her toplantıda, cehaletin ancak eğitim yoluyla ortadan kaldırılabileceğini vurgulamıştır” dedi.

Orhon; “ Ancak Mustafa Kemal ATATÜRK’ün kafasındaki eğitim sistemi laikliği ve öğretimde birliği esas almaktadir. 3 Mart 1924 tarihinde TBMM'de oy birliğiyle kabul edilmiştir. Kabul edilen Tevhid-i Tedrisat Kanunu ile bütün öğretim kurumları Maarif Bakanligina yani Milli Egitim Bakanlığına bağlanmış ve Kanunun 4. Maddesi ile yüksek din uzmanları yetiştirmek amacı ile üniversiteler bünyesinde ilahiyat fakülteleri açılması kararlaştırılmıştır “ ifadelerini kullandı.

Orhon son olarak; “ Cehaletin ancak eğitimle aşılacağını söyleyen büyük önder Mustafa Kemal Atatürk’e ve Tevhid-i Tedrisat kanununu çıkaran tüm komisyon üyelerini minnet ve saygı ile anıyoruz”diyerek sözlerini sonlandırdı.