Sivas Haberleri
SİVAS
00:00:00
Yatsı vaktine kalan
Sivas
Hafif yağmur
11°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
38,0245 %0.23
41,7942 %-0.79
Ara
Sivas Memleket EĞİTİM ANNE BABALAR BUNLARA DİKKAT

ANNE BABALAR BUNLARA DİKKAT

HANİFE KANAT

Okulların açılmasına sayılı günler kala anne-babalar yaz tatilinde bolca boş vakit geçiren çocukların okulların açılması ile beraber tekrar düzene girmelerini sağlamak için profesyonel destek arayışı içerisinde. Rehber Öğretmen ve Psikolojik Danışman Sevim Ezgi Yeşilmen, 2022-2023 eğitim-öğretim yılına hazırlanırken ailelerin dikkat etmesi gereken hususlar ile ilgili bilgi verdi.

2022-2023 eğitim-öğretim yılının başlaması heyecanı ile kalplerde ve akıllarda türlü türlü sorular olduğunu belirten Yeşilmen; “Pandemi bitti mi yarı pandemi söz konusu mu ? vb. gibi veliler ayrı çocuklar ayrı merakla beklemekte, biz öğretmenler ise her türlü duruma hazırlıklarımızı eylülün ilk haftasındaki seminer dönemi içerisinde Milli Eğitim Bakanlığı destekli eğitimlerle tamamlama yoluna gideceğiz. Bu yıl bu eğitimler yüz yüze olarak planlandı. Eğitimin bitmeyen bir serüven olduğunu düşünürsek zaten her türlü durumda bu eğitim sezonunda yeni başlayanlar, ara sınıf kategorisinde olanlar ve sınav grubunda olanlar hep birlikte sistemin içerisinde mutlu, huzurlu, donanımlı birer dünya vatandaşı yetiştirmeye devam edeceğiz. 2022 yaz mevsiminde garip bir şekilde sıcaklar çok yoğun bir şekilde yaşanmadı diyebiliriz dolayısıyla umuyoruz ki ilköğretimden ortaöğretime tüm çocuklarımız dinlenmiş, kitaplarını okumuş ve kendilerini yetiştirmiş bir şekilde eğitim sezonuna giriş yapacaklardır. Tabi böyle bir iklim durumunda umarız ki kış çok soğuk geçmez. Malum bir çok okulda ısınma sorunları, bir çok okul yolunda ulaşım problemleri baş gösterecektir.” açıklamasını yaptı.

Çocuklara her istediklerini almanın yanlış olduğunu söyleyen Yeşilmen; “Ekonominin hızla enflasyona yenik düştüğü şu günlerde Velilerimizden isteğimiz tabi ki kırtasiye masrafları ve eğitim giderleri için ayıracakları bütçelerinde temkinli olmaları ancak unutmayalım bu hayatta yatırım yapılıp kaybedilmeyen tek sermaye eğitime yapılandır. Her çocuk özeldir ve istekleri kıymetlidir fakat öğrencilerimize de her zaman söylüyoruz ihtiyaç dışı ya da sadece marka-reklam manipülasyonu sonrası ebeveynlerinden sadece beğendikleri için çok pahalı kırtasiye gereçlerini aldırmamaları. Kitap konusunda evet yatırım doğru ancak defter, kalem, kalemlik, çanta vb. gibi muadili işini görürken ısrarla en pahalısını almak sizleri de zor duruma sokacaktır.” dedi.

Uyku düzeninin çok önemli olduğuna değinen Yeşilmen; “Yaz tatilinin bitmek üzere olduğu bu günlerde artık uyku düzenlerimizi yavaş yavaş eski düzenine sokmalıyız. Yaz saatinde gecenin geç vakitlerine kadar oturan, sabah geç kalkan kahvaltıyı uzun uzadıya yapan evlatlarımıza birden değil ama kısa kısa anlatarak eski kış sezonu durumlarına alıştırmaya başlamak gerekir. Tv, tablet, telefon kullanımlarımızı kış sezonu uygulaması gibi yavaş yavaş azaltmak en azından şu an ‘sadece akşamları kullanmak ‘gibi teknoloji diyetleri uygulamak hem sağlığı hem eğitim sezonuna adaptasyonu açısından iyi olacaktır.” ifadelerini kullandı.

Okula yeniden başlamaya hazırlanan öğrencilere kurallar öğretilmeli diyerek konuşmasına devam eden Yeşilmen; “Geçen eğitim sezonundan kalan kırtasiye malzemeleri düzenlenmeli , yarım kalan defterler, kalemler onarılmalı ve gerekiyorsa yeniden kullanılır duruma getirilmeli. Her yıl her şeyin yenisi almak hem aile bütçesine zarar verir hem de enerji kaynaklarını boşuna harcamaya sebep olmaktadır. Bir evde birden fazla okuyan varsa mutlaka diğer alt nesile aktarım yapmalı veya komşu, kuzen gibi yakınlardan da kitap, kırtasiye desteği alınmalı. Dolaplar, odalar tertipli düzenli hale getirilmeli. Evin eğitim-öğretim sezonu kuralları konuşulmalı. Gerekiyorsa buzdolabına kurallar yeniden asılmalı ve ailede herkesin görevi ve akışlar sözleşmeye dahi dökülerek belirlenmeli. Eğitim öğretim sezonunun evin içindeki iç disiplini öğrencilere de yansıtılmalı.” dedi.

Ebeveynlerin yapacağı hazırlıkların çocuklarında hazır olmasını sağlayacağını vurgulayan Yeşilmen; “Sınav grubu öğrencilerimiz (8.12. Sınıflar) zaten bu işe en 1-2 hafta öncesinden başlamışlardır diye tahmin ediyoruz , ara sınıfta olanlar mutlaka bu haftalarda artık oyuncakları, tabletleri, akıl oyunları kutularını, hobilerini yavaş yavaş sadece hafta sonlarına ayarlamalar yaparak , günlük rutinlerini sadeleştirmeliler. Yazlıklarında olanlar zaten yavaş yavaş taşınmaya ve gereken toparlanmaları yapmaya başlayacaklardır. Okullarda şu an için herhangi bir maske zorunluluğu getirilmedi ancak vakalarımızın artışı bilindiği üzere devam etmekte. Bu sebepten yine de yeni sezona maske, dezenfektan ya da kolonya gibi pandemi gereçlerini de hazır etmekte fayda var. Umutlarımız ve yarınlarımız bizim tek tesellimiz olan pırıl pırıl çocuklarımızı , gençlerimizi yetiştirmek üzere bizi ayakta tutan yaşam destek ünitesidir. Tüm velilerimize, meslektaşlarımıza, evlatlarımıza ve güzel ailelerine şimdiden aydınlık bir eğitim-öğretim sezonu diliyorum.” diyerek konuşmasını sonlandırdı.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *