Acıbadem Kayseri Hastanesi Romatoloji Uzmanı Dr. Şule Ketenci Ertaş, 12 Ekim Dünya Artrit Günü dolayısıyla artrit hastalığı hakkında önemli bilgiler verdi. Dr. Ertaş, artritin eklemlerde ağrı, kızarıklık, şişlik ve hareket kısıtlılığı ile kendini gösteren bir durum olduğunu belirtti. Ancak, artritin tek başına bir hastalık olmadığını, kronik romatizmal hastalıkların bir bulgusu olabileceğini, ayrıca grip, COVID-19 ve enfeksiyonlar sonrasında gelişebilen geçici türlerinin de bulunduğunu vurguladı.

Artrit hastalığının uzun süre tedavi edilmediğinde kalıcı hasarlar bırakabileceğine dikkat çeken Dr. Ertaş, “Bu nedenle farkındalığı artırmak, erken teşhis oranını yükseltmek ve kalıcı hasarın önlenmesi önemlidir. Sadece fiziksel değil, psikolojik ve sosyal etkilerin de önlenmesi gerekiyor” dedi.

Artrit ve romatizmal hastalıkların etki alanının kas iskelet sistemi ile sınırlı olmadığını söyleyen Dr. Ertaş, damarları etkileyen vaskülitler ve böbrek, cilt, tükürük bezlerini etkileyen sistemik lupus gibi romatizmal hastalıkların da artrit belirtileriyle ortaya çıkabileceğini aktardı. “Gut hastalığında da hastalar sıkça artrit şikayeti ile başvuruyor” diyerek, tanı sürecinde detaylı öykü, tahlil ve görüntüleme yöntemlerinin önemine değindi.

Bilişim Uzmanı Hakan Topuzoğlu: "Akıllı Teknoloji Risk Oluşturuyor" Bilişim Uzmanı Hakan Topuzoğlu: "Akıllı Teknoloji Risk Oluşturuyor"

Dr. Ertaş, artrit nedeniyle öğrencilerin okullarından uzak kalmasının ya da çalışanların iş gücünü kaybetmesinin istenmeyen sonuçlar olduğunu vurgulayarak, “Tedavi sürecinde, kalıcı hasar oluşmadan ve hastanın yaşam kalitesini bozmadan müdahale etme şansımız var. Bu yüzden toplumun dikkatini artrite çekmek istiyoruz” ifadelerini kullandı.

Kaynak: iha