Eskişehir’de Markette Çıkan Kavga Kanlı Bitti Eskişehir’de Markette Çıkan Kavga Kanlı Bitti

Eskişehir Fizyomer Terapia Estetica Denta Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Tıp Merkezi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Nurhan Barutçu, kemik erimesi rahatsızlığı hakkında önemli bilgiler paylaştı. Dr. Barutçu, menopoz sonrası östrojen hormonundaki azalmaların, kortizon kullanımı, D vitamini eksikliği ve bazı romatizmal ile hormonal hastalıkların kemik erimesine yol açabileceğini belirtti.

Kemik erimesinin belirti vermediğini ifade eden Dr. Barutçu, bu nedenle düzenli kontrollerin rahatsızlığın tespitinde kritik önem taşıdığını vurguladı.

“Kemik Erimesinden Korunmak İçin Kalsiyumdan Zengin Beslenme Öneriliyor”

Kemik erimesinin, kemik kırılganlığında artışa yol açan bir hastalık olduğunu aktaran Dr. Barutçu, "Daha çok menopoz sonrası kadınlarda görülmekle birlikte, erkeklerde de rastlanmaktadır. Menopoz sonrası östrojen hormonundaki azalmayla birlikte kemik yoğunluğunda da düşüş yaşanır. Bunun yanı sıra, kortizon kullanımı, D vitamini eksikliği ve bazı romatizmal hastalıklar da bu duruma katkıda bulunabilir. Kemik erimesi (Osteoporoz) olan bireylerde kemik kırılganlığı artar, dolayısıyla kırık riski yükselir. Bu hastalık belirti vermediği için bireyler durumu fark edemeyebilir. Teşhis, kemik ölçüm cihazları (DEXA) ile veya ilerleyen durumlarda çekilen röntgenlerle konulabilir,” dedi.

Kemik erimesinden korunmak için kalsiyumdan zengin bir beslenmenin önerildiğini dile getiren Dr. Barutçu, "Yoğurt, peynir, yeşil yapraklı sebzeler ve sebze ağırlıklı beslenmek oldukça önemlidir. Ayrıca çiğ kuru yemişler; çiğ fındık, ceviz ve badem de kemik erimesi hastaları için faydalı besinlerdir. Kadınların 40’lı yaşlarında ve menopoz sonrasında, erkeklerin ise 50’li yaşlarında risk faktörlerinden bir veya birkaçına sahip olmaları durumunda fizik tedavi uzmanına giderek kemik ölçümü yaptırmaları faydalı olacaktır,” ifadelerini kullandı.

Kaynak: iha