Sigortalı çalışırken doğum yapan personellerin doğum sonrası yarım çalışma uygulamasından faydalanması mümkündür.

 

Yarım çalışma nedir?

 

4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanununun ek 5 inci maddesi ile doğum sonrası analık hali izninin bitiminden itibaren kadın işçi ile üç yaşını doldurmamış çocuğu evlat edinen kadın veya erkek işçilere haftalık çalışma süresinin yarısı kadar verilen ücretsiz izin süresince doğum ve evlat edinme sonrası yarım çalışma ödeneği ödenebilmesi hüküm altına alınmıştır.
            Yarı zamanlı çalışma ile ilgili yapılan yeni düzenlemeler, doğum sonrası çalışan ebeveynlere devlet destekli part time çalışma imkanı tanımaktadır.

 

Yarım çalışma imkanından nasıl faydalanılır?

 

Doğum sonrası izin süresinin bitiminden itibaren kadın işçiye, üç yaşını doldurmamış bir çocuğu evlat edinen kadın veya erkek işçiye, talep etmeleri durumunda;

 

  • Birinci doğumda 60 gün,
  • İkinci doğumda 120 gün,
  • Üçüncü doğumda 180 gün süreyle haftalık çalışma süresinin yarısı kadar ücretsiz izin kullanma hakkı doğar.

Yarı zamanlı çalışma hakkından faydalanacak personel haftalık çalışma süresinin yarısı kadar bu imkandan faydalanabilmektedir.

        Yarım çalışma hakkından faydalanmak isteyen çalışanın doğumdan önce en az 600 gün prim ödeme şartını yerine getirmiş bulunması gerekmektedir. Çalışan, çalıştığı yarım çalışma süresinin ücretini işveren tarafından, geri kalan yarım çalışma ödeneğini ise İşkur aracılığıyla kendisine ödenecektir.

        Unutulmaması gereken bir husus var! Yarım çalışma ödeneği kapsamında İşkur asgari ücretin günlük tutarı üzerinden bir ödeme yapılmaktadır. 2018 yılı için bu tutar günlük 67,65 tl’dir. Yarım çalışma ödeneğinden faydalanan işçinin sigorta primlerinin bir kısmı işveren tarafından, bir kısmı da İşkur tarafından ödeneceği için işçinin sigorta gün kaybı olmayacaktır.

      Yine çok merak edilen konulardan biri de işçinin brüt ücreti, asgari ücretin üstünde olması halinde yarım çalışma ödeneğinin tutarının ne olacağıdır. İşçinin brüt ücreti asgari ücretin üstünde olsa dahi, İşkurun ödeyeceği yarım çalışma ödeneğinin bir günlük tutarı günlük brüt asgari ücreti geçemeyecek olmasıdır. Yarım çalışma hakkından faydalanan işçi günlük 1,5 saatlik süt iznini talep edemez. Analık hali izninin bittiği tarihten itibaren 30 gün içinde İŞKUR’a doğum ve evlat edinme sonrası yarım çalışma belgesi ile başvuruda bulunulması gerekir. Mücbir sebepler dışında, başvuruda gecikilen süre için doğum ve evlat edinme sonrası yarım çalışma ödeneği almaya hak kazanılan toplam süreden düşülerek ödeme yapılır.

      Burada bir noktaya daha değinmek istiyorum. Bunu da örnekle pekiştirmekte fayda var. 2018 yılında, Doğum öncesi de asgari ücretle çalışan işçi agi hariç net 1.450,89 tl alıyordu. Günlük net ücreti de 48,36 tl yapmaktadır. Yarım çalışma ödeneğinde çalıştığı işverenin ödeyeceği yarım çalışma ödeneği rakamı 24,18 tl olacaktır.

İşkur’un ödeyeceği rakam ise günlük brüt asgari ücretin yarısı kadar olacağı için İşkurdan alacağı günlük yarım çalışma ödeneği ise 33,83 tl olacaktır. Dolayısıyla İşkur asgari brüt ücret üzerinden bir ödeme yaptığı için işverenin ödediği rakama göre günlük 9,65 tl daha fazla ödemiş olacaktır.  

Sonuç olarak; Bu destek imkanından faydalanmak isteyen personellerin belirttiğim esaslara dikkat ederek bir süreç ilerletmelerini tavsiye ederim.