HANİFE KANAT

Sivas İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Devlet Su İşleri 19.Bölge Müdürlüğü ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğü işbirliğiyle suyun daha tasarruflu bir şekilde kullanılmasını sağlamak amacıyla muhtar ve çiftçilere yönelik ‘İklim Değişikliği ve Tarımsal Sulamada Su Tasarrufu’ konulu toplantı gerçekleştirildi.

Toplantıya Sivas Valisi Dr. Yılmaz Şimşek, Belediye Başkanı Hilmi Bilgin, il protokolü ve çok sayıda çiftçi ile muhtar katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan toplantının açılış konuşmasını İl Tarım ve Orman Müdürü Seyit Yıldız gerçekleştirdi.

İlimiz tarım ve hayvancılık şehri diyerek konuşmasına başlayan Yıldız; “Bakanlığımızın destekleri, özel idaremiz ve DAP katkılarıyla ilimizin potansiyeli her geçen gün artarak devam etmektedir. İlimizin bitkisel üretim potansiyelinin maksimum düzeyde değerlendirilebilmesi için sulama alanlarının arttırılması gerekmektedir. Mevcut sulama yapılan alanlarımızda ise verim ve kalitenin yükseltilmesi ve suyun etkin ve yetkin kullanılabilmesi için mutlaka modern sulama tekniklerinin kullanılması büyük önem arz etmektedir. İhtiyaçlar sınırsız kaynaklar ise sınırlıdır. Günümüzde hızla artan nüfusun bu sınırlı kaynakları sürekli tükettiği dünyada iklim değişikliğine bağlı kuraklığın olumsuz etkileri mevsimlerde ve yağışta değişimlerle suyu stratejik bir güç haline getirmiştir. Ülkemizdeki toplam suyun yüzde 74’ü tarımsal sulamada kullanılmaktadır. İklim değişikliğinin olumsuz etkileri karşısında tarımsal üretimde toprak, su gibi doğal kaynakların koruyarak sürdürülebilir bir üretim yapmak gerekir. Bu kapsamda tarımsal üretim tekniklerinin uygulayıcısı olan siz ilimizin değerli çiftçilerimizin çevre dostu sulama sistemlerinin kullanımı ve bilinçli bir şekilde sulama yapmasını da zorunlu hale getirmiştir. Tarımsal üretimdeki aşırı sulama toprak ve su erozyonuna, ürün kayıplarına sebep olmaktadır.” açıklamasını yaptı.

İl Tarım ve Orman Müdürü Seyit Yıldız’ın ardından konuşma yapan ve konuşmasında ilimizde çok büyük problemlere yol açan su sorununa değinen Belediye Başkanı Hilmi Bilgin; “Dünya hızla değişiyor, dünya gelişirken, büyürken ve sanayileşirken aslında kaynakları da bilinçsiz ve hor kullanılıyor. Bu durum farklı sonuçların ortaya çıkmasına neden oluyor. Bu faklı sonuçları en yakın ve en etkili şekilde de Sivas İl Merkezi’nde de hepimiz yaşıyoruz. Malumunuz Sivas’ta uzun yıllardır son dönemdeki iklim değişikliği ve kuraklık nedeniyle içme suyu sorununu şu anda yaşıyoruz. İnşallah çok kısa bir zamanda proje tamamlandığı zaman sorunu çözmüş olacağız. Ancak bu durum gösterdi ki aslında sınırsız bildiğimiz hiç bitmeyecek sandığımız doğal kaynaklarımızın da bir sonu var ve bu da bir gün bitecek.” ifadelerini kullandı.

ORTAK SORUMLULUĞUMUZ VE GÖREVİMİZDİR

Dünyada ki en büyük sorunlardan birinin iklim değişikliği ve kuraklık olduğunu belirten Vali Dr. Yılmaz Şimşek ise; “Dünya genelinde ve ilimizde nüfus hızla artmakta, su kaynakları azalmakta, iklimler değişmektedir. Bu sebeple başta su kaynaklarımız olmak üzere tüm doğal kaynaklarımızı çok daha tasarruflu kullanmak, israftan kaçmak, bizden sonra ki nesilleri de düşünmek hepimizin ortak bir görevidir. Sizlerin de yakından takip ettiği üzere şehrimizinde yakın zamanda su sıkıntısı oldu ve hepimiz bu sıkıntının bir an önce bitmesini beklemekteyiz. Kentteki su sorununu çözmek üzere yapılan çalışmalar belli bir zaman almış nihayetin Pusat Barajı’ndan derivasyon yöntemiyle sorunu giderme noktasına gelinmiştir. Kamuoyu da bu projeyi yakından takip etmiştir. İnşallah çok yakın bir zamanda su sorunumuz çözülmüş olacak. Bundan sonraki süreçte ise suyu doğru kullanmak ortak bir sorumluluğumuz ve görevimiz olacaktır.” diye aktardı.

Konuşmaların ardından Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü Mustafa Doğan ve DSİ 19. Bölge Müdürü Zafer Aslan sunum yaptı. Sunumlardan sonra Mustafa Doğan ve Zafer Aslan katılımcıların sorularını cevapladı.