Sivas'ta KYK Yurdunda Ölü Bulunan Üniversite Öğrencisi Ailesinin Yanına Dönmeye Hazırlanıyordu Sivas'ta KYK Yurdunda Ölü Bulunan Üniversite Öğrencisi Ailesinin Yanına Dönmeye Hazırlanıyordu

Yılbaşı akşamı sevdiklerimizle bir araya gelirken, sofraların tadını çıkarmak kadar sağlığımıza da dikkat etmemiz gerektiğini belirten Diyetisyen Cansu Arslan, Ahmet Balıca ile yaptığı röportajda yılbaşı gecesi sağlıklı beslenme konusunda önemli ipuçları paylaştı. Arslan, “Yılbaşı akşamı, yeni bir yıla güzel bir başlangıç yapabilmek için beslenmemizi doğru yönetmek gerekir” dedi.

Yılbaşı Akşamı İçin Beslenme Önerileri

Yılbaşı akşamında bir yemek planı yapıyorsak, günü doğru bir şekilde başlatmak önemlidir. Arslan, "Başta güne 2 büyük su bardağı içerek başlayalım ve iyi dinlenmiş olalım. Peynir, zeytin, bol yeşillik ve 1-2 dilim tam tahıllı ekmek içeren sağlıklı bir kahvaltı yapalım" dedi. Öğle saatlerinde yemek yerine bir ara öğün tercih edilmesini öneren Arslan, "Sütlü kahve-incir, kefir-muz gibi sağlıklı kombinasyonları tercih edebiliriz" dedi. Gün boyunca su tüketiminin artırılması gerektiğini belirten Arslan, aşırı tuzlu ve şekerli atıştırmalıklardan, fazla çay ve kahve tüketiminden kaçınılmasını vurguladı.

Yılbaşı Akşamı Menü Planı

Arslan, yılbaşı akşamı için ideal bir menü önerisinde bulundu. Sofrada bol yeşillikli salatalar, yoğurtlu mezeler, köz sebzeler ve zeytinyağlı yemeklerin bulunması gerektiğini belirtti. Ayrıca, ana yemekte kırmızı et yerine beyaz et, yani hindi, tavuk veya balık tercih edilmesini önerdi. Fırında, ızgara ya da haşlama yöntemleriyle hazırlanan yemeklerin daha sağlıklı olduğunu söyleyen Arslan, "Balkabağı tatlısı ya da ayva tatlısı gibi mevsim tatlılarını tercih edebiliriz" diye ekledi.

Örnek Bir Yılbaşı Menüsü

Arslan’ın önerdiği örnek yılbaşı menüsü ise şöyle:

  • Süzme Mercimek Çorba
  • Hindi Dolma (Kestaneli iç pilav ve domates soslu karnabahar-brokoli eşliğinde)
  • Zeytinyağlı Kereviz, Kapya Tarator, Humus, Narlı Yeşil Salata
  • Tahinli-Cevizli Balkabağı Tatlısı

Yılbaşı Sofralarında Kaçınılması Gerekenler

Yılbaşı sofralarında, kızartma yöntemiyle hazırlanan yemeklerden, aşırı tuzlu peynir ve turşulardan, şerbetli tatlılardan ve kalorisi yüksek, asidik içeceklerden uzak durulması gerektiğini söyleyen Arslan, "Soframızda hamur işleri ve aşırı şekerli tatlılara yer vermemeliyiz" dedi. Ayrıca, yavaşça ve farkındalıkla beslenmenin önemine değindi.

Aşırı Yeme Durumunda Ne Yapılmalı?

Yılbaşı akşamında fazla yemek tüketildiğini düşünüyorsak, Arslan, ertesi gün bol su içmeyi ve rahatlatıcı bitki çayları tüketmeyi önerdi. "Sebze ağırlıklı hafif bir beslenme tercih edilmeli ve yürüyüş yapılmalıdır" diyen Arslan, sağlıklı bir yeni yıl için bu ilkelerin ilk 2-3 gün boyunca uygulanması gerektiğini belirtti.

Muhabir: Ahmet Balıca