Sivas’ın Divriği ilçesinde yer alan ve "Anadolu’nun El Hamrası" olarak bilinen Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası, 2015 yılında başlatılan geniş çaplı restorasyon çalışmalarının ardından Mayıs ayında ibadete ve ziyarete açıldı. UNESCO tarafından Türkiye’de koruma altına alınan ilk eser olan cami, 1228 yılında Anadolu Selçuklulara bağlı Mengücekli Beyliği döneminde inşa edilmiştir.
Eserin restorasyon sürecini anlatan Sivas Vakıflar Bölge Müdürü Cemal Karaca, "Amacımız sadece camiyi ayakta tutmak değil, aynı zamanda camiye fonksiyon kazandırmaktı" dedi. Bugüne kadar yaklaşık 150 bin kişinin ziyaret ettiği bu eşsiz yapının, tarihinin en geniş çaplı restorasyonunu gördüğünü belirten Karaca, Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası'nın hala büyük bir ihtişamla ayakta durduğunu ve her yıl artan bir ilgiyle ziyaret edilmeye devam ettiğini söyledi.
8 Asırlık Tedavi Yöntemi Yeniden Faaliyette
Restorasyon sırasında en büyük özenin gösterildiği alanlardan biri de Darüşşifa oldu. Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası’nda, tarih boyunca ruh ve sinir hastalıkları için tedavi merkezi olarak kullanılan Darüşşifa, özellikle seslerin dağılımı ve su sesiyle tedavi yöntemleri ile dikkat çekiyordu. Bu geleneksel tedavi yöntemlerinin tekrar faaliyete geçirilmesi için çalışmaların sürdüğünü belirten Karaca, "Şu anda bu suyun devir daim yapabiliyor olması, tarihsel tedavi tekniklerinin yeniden hayat bulmasını sağlayacak" diye konuştu.