Koronavirüs salgını hızla yayılmaya devam ederken alınan tedbirler de gün geçtikçe artıyor.

Bu tedbirlere ne kadar uyduğumuz ortada. Maalesef nerede kalabalık mekanlar varsa bizin insanlarımız orada. Özellikle meydanda ve parklarda bulunan banklar yaşlılarımızla dolu.

Belediye ekipleri özellikle yaşlı kesimin bir araya geldiği dinlenme alanlarında bulunan bankları kaldırdı.

Ancak yaşlılarımız buna bile tepki gösterdi. Günlerdir uzmanların “EVDE KALIN” uyarılarına rağmen ve risk grubunda en üst seviyede olan yaşlılarımız bırak evde kalmayı tam tersine meydanlarda caddelerde buldukları köşelerde bir araya gelmekten vazgeçmiyorlar.

Alınan tebdirbirler gün geçtikçe artarken önce işyerleri çalışanlarını evden çalışma sistemine geçirdi, okullar kapandı, sonra da barlar ve restoranlar. Türkiye’de restoranlar ve yemek yapan yerler açık ama işletmeler deyim yerindeyse sinek avlıyor.

Şu gerçeğin bilinmesinde yarar var:

Corona virüsü, midedeki yüksek asit ortamında hayatta kalamıyor. Yani yediğiniz yemekten virüs kapma ihtimaliniz artmıyor. Restoranlarda gönül rahatlığı ile yemek yemenin bir sakıncası yok.

ABD’de de Avrupa’da da virüsün yayılma hızını gösteren ibre hala artışı gösteriyor. Uzmanlara göre ibreyi durdurmanın en kolay yolu insanların kendilerini kalabalık yerlerden izole ederek, aralarına sosyal mesafe koymaları. İşte bu nedenle de restoranlara ve benzer yerlere de gidenlerin sayısında düşüşler gözleniyor.

Uzmanlar hala Corona olarak bilinen ve COVID-19 adlı virüsün nasıl yayıldığını anlamaya çalışıyor.

Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri’ne (CDC) göre virüs insandan insana öksürme ya da hapşırmayla ortaya çıkan damlacıklarla bulaşıyor. Ancak virüsün bulaştığı yüzeylere dokunmak da bunun için yeterli olabiliyor.

Bunun için vatandaşlar umuma açık yerlere herkesin girip çıktığı yerlere artık fazla gitmiyor.

Diğer bir konuda işsizlik.

İşin asıl boyutu, virüs nedeni ile kapanacak ya da turistin az geleceği bazı otellerde işçi çıkarmaların hızlanacağı yönündeki endişeler.

Bunun yanısıra kapanan pek çok işyeri mevcut. İşyeri sahipleri kira, fatura, kredi borcu vs. düşünürken, işçiler ise özellikle yevmiye ile çalışan kesim, oldukça olumsuz etkilenecekleri için bir hayli endişe içindeler.

Devlet yetkilileri buna da bir çözüm bulacaktır elbet.

Devlet kendi tebrilerini almaya devam ederken, bizlerinde halk olarak yapmamız gereken bir çok şey var.

Öncelikle luzümsuz haller dışında evden çıkmamamız. Eğer çıkarsak sosyal mesafe kurallarına uymamız gerek. Evimize gittiğimizde elimizi ve yüzümüzü sabunlayıp ağzımızı burnumuzu temizledikten sonra ailemizin yanına yaklaşmalıyız.