Okul çağındaki çocuklarda beslenmenin önemine değinen Diyetisyen Süheyla Subaşı Uçar; “Yapılan araştırmalara göre çocuk kaliteli bir kahvaltı yapılıp okula gittiğinde kahvaltı yapmayan çocuğa göre bellek üzerine etkili 30 dakikalık çalışma süresince kahvaltı yapmayan çocuklardan dikkatlerini daha iyi topladıkları, daha iyi hatırladıkları, yanlış yapmadıkları ve 2 saat sonra bile dikkatlerinin daha iyi olduğu görülmüş. Kısacası kahvaltı, okul çağı çocuklarının kaliteli bir şekilde yapması geren bir öğün. Ancak gittiğimiz eğitimlerde, yaptığımız okul ziyaretlerinde çocukların neredeyse yarısının kahvaltı yapmadığını görüyoruz. Bunun sebeplerini sorgularsak; çocuğunuz uykusuz kaldıysa, vaktinde yatamadıysa kahvaltı yapmak için erken kalkmayı tercih etmiyor. Böyle bir durumun çözümü ise çocuğumuzun vaktinde yatması uyku saatine dikkat etmeli ve çocuklarımızı en geç 22.00’de yatağa girmesine teşvik etmeliyiz. Erken okula giden bir çocuksa daha da erken olabilir. Kahvaltı yapılmamasının bir diğer sebebi ise çocukların iştahsız olaması ve kahvaltı yapma alışkanlığının olmaması. Böyle bir durumda çocuğunuza kahvaltının önemini anlatarak onun bilincini artırabilirsiniz ve aynı zamanda aile ile birlikte oturup onu teşvik edebilirsiniz ve zamanla bu durumun çözümleneceğine emin olabilirsiniz. Kahvaltının önemini konuşursak, evet okul başarısı için önemli ama bunun yanında kahvaltı yapan biri kendini daha güçlü hisseder, daha dinç hisseder, daha dikkatlidir, çalışma ve öğrenme yeteneği artar, yaşam kalitesi artar, okul başarısı da bu durumdan olumlu etkilenir. Kahvaltı yapmayan çocuk kendini güçsüz hisseder, başı dönebilir, halsiz hissedebilir, dikkat eksikliği olabilir, çalışma ve öğrenme yeteneği daha azdır ve bu sebeple de okul başarısı bu durumdan olumsuz etkilenir.” ifadelerini kullandı.
Kahvaltı tabağında olması gerekenleri anlatan Uçar; “Kahvaltı tabağında anne sütünden sonraki en kaliteli protein diye adlandırdığımız yumurta öğünü kesinlikle bulunmalı. Yumurta sevmeyen veya kokusundan rahatsız olan çocuklar için pankek krep gibi farklı opsiyonlar yaparak yemelerine destek olabilirsiniz. Kahvaltıda kalsiyum kaynağı olarak peynir ve süt grubunun bulunması önemli. Ekmek olarak tercihiniz daha doyurucu ve bağırsak florasında daha iyi etkilediği için tam tahıllı ekmeklerden olmalı. İçecek alternatifi olarak Ihlamur gibi papatya gibi bitki çaylarından faydalanabilirsiniz. Bağışıklık sistemini kuvvetlendirebilmesi açısından her renkten sebzelere kahvaltı tabağında yer vermeli her gün farklı sebze opsiyonlarından bulundurmalısınız. Domates, salatalık, havuç yeşillikler haşlanmış küçük sebzeler gibi. Yağlı tohumlara yer bulundurmak içeriğindeki faydalı yağ asitleri açısından önemli evinizde bulunan ceviz, badem, fındık gibi besinlerden birkaç tane tabağına koymanızda fayda var. Böyle bir tabağın 5 dakikada yenme ihtimali yok bu sebeple uyku saatini kalkış saatini ve çocukların yeme hızının da yavaş olduğu düşünülürse minimum 20 dakikalık bir yemek yeme vaktini oluşturarak zaman yönetimi yapmalısınız. Eğer çocuğunuz okulda beslenme yapıyorsa, genellikle beslenmeleri ortam açısından daha uygun olduğu için sandviç gibi besinler konuluyor, bu sebeple çocuğunuzun yumurtasız kalmasına izin vermemeli okula giderken bir yumurta bir dilim ekmek gibi küçük bir kahvaltı yaptırabilirsini veya süt, meyve gibi küçük bir ara öğün yaptırıp okulda sandviçini yemesine izin verip öğlen eve geldiğinde de yumurtalı bir öğlen yemeği organize etmelisiniz. Emin olun bu şekilde yapılmış bir düzenle çocuğunuza en güzel katkıyı sağlamış olacaksınız. Gelecek nesil bizler için çok önemli ve sizler de geleceğin mimarı olduğunuzu unutmayın, bu yüzden çocuklarınızın beslenmesini önemseyin.” diyerek sözlerini noktaladı. AYŞE NUR ÖZKAN
“ÇOCUKLARINIZIN BESLENMESİNİ ÖNEMSEYİN”
Diyetisyen Süheyla Subaşı Uçar, 11 Eylül Pazartesi günü ilk ders zilinin çalmasıyla birlikte okula başlayan öğrenciler için beslenme önerilerinde bulundu.
Editör: Memleket Sivas Gazetesi
Yorumlar