HANİFE KANAT
Rehber Öğretmen ve Psikolojik Danışman Sevim Ezgi Kozoğlu; ‘Bu çağda ebeveynlerin çocuklarınının gelişim dönemini bilmemesi çok büyük risktir’ diyerek açıklamalarda bulundu.
Günümüz çocuklarının aileleri tarafından yakından takip edilmesi gerektiğini vurgulayan Kozoğlu; “Alfa kuşağı tabiri hatta pandemi kuşağı gibi tabirleri yakından bilen Y kuşağı kesimi erken çocukluk, ergenlik, yetişkinlik evrelerini bilmeli ve tüm hayatını ona göre sürdürmelidir. Dönemimizin anne ve babaları için aydınlatıcı olan bu bilgileri mutlak suretle takip etmeli ve hakim olmalıyız.” dedi.
İLETİŞİM AKRANLARLA OLMALI
Çocukların kendi yaşında insanlarla iletişim kurmasının çok önemli olduğunu aktaran Kozoğlu; “Bir çocuğun bir yetişkinle olan sohbeti, oyunu, paylaşımları ile kendi akranı arasında olan iletişim ve ilişki asla aynı olmamalıdır. Bilinmelidir ki çocuğun dış dünya ile iletişime en sık temasa geçtiği yaş 5-12 yaş arasıdır. Buna Latent yani gizil dönem denir. Bu dönem karşı cinse karşı tamamen duyarsızlaşma, farkındalığın kapanması dönemidir. Kız çocukları bu dönemde karşı cinse karşı sadece evcilik oyunu sırasında ‘baba’ olma ve genelde oyunda babayı işe gönderme veya bahçe sulama,tamir işi verme gibi roller seçer. Erkekler ise kız akranları için evde ol yemek yap ve bebek büyüt ya da o da işe gitsin gibi roller biçer. Burada asla (şahit olduğu kötü bir görüntü-aşırı baskı-ya da yanlış dijital kullanımıa denk gelmediyse) kendi karşı cins akrarınına asla cinsel bir duygu durumu yaşamaz. Herhangi tensel temas ihtiyacı duymaz ve sadece oyunun akışını kurgular. Tabi bazen hemcinsler arasında mahremiyet deliği zaman zaman yaşanabilir. Bu ilkokul 1. Sınıf döneminde ilk defa anaokulundan sonra tek başına ilk kez ebeveynsiz ve öğretmensiz tenefüste kendi tuvaletlerini kullanırken merak üzerine örneğin, sen benim sünnetimi görmedin veya bak benim iç çamaşırım böyle’ gibi paylaşımları yaparlar ancak bunu mutlaka sonra dayanamayıp bir yetşkine söylerler. Ancak akranı olmayan maalesef kötü niyetli bir suistimalci özellikle mahremiyet eğitimi almamış latent dönemindeki bir çocuğu istismara yeltenirse ve eğer onu tehtit ederse kesinlikle bu çocuk yıllar boyunca bunu kendi utancı ve ayıbı olarak saklar. Böyle durumlarda ebeveynlerin ara ara oyunlar kurarak sohbet açmaları ve mahremiyet konusunu masallarla oyunların içine yerleştirerek kontrol altına almaları gerekmektedir. Şüphelendikleri herhangi bir varsayımda mutlaka bir oyun terapisti ya da psikoloğa başvurmaları gerekmektedir.” ifadelerini kullandı.