Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı ve Sivas Milletvekili Ulaş Karasu, Türkiye'de telefon ve internet faturalarına yapılan peş peşe zamlarla ilgili sert eleştirilerde bulundu. Karasu, mobil operatörlerin uyguladığı yüksek fiyatların vatandaşları zor durumda bıraktığını, buna rağmen Türk Telekom CEO’sunun yaptığı "damacana hesabı" açıklamalarının, gerçek sorunları göz ardı eden bir yaklaşım olduğunu ifade etti. Karasu, “Saray aklıyla, vatandaşın sorunlarını bilmeyen iktidar ve avaneleri, yüksek internet fiyatlarına ve zamlara kılıf arıyorlar.” dedi.

Telekomünikasyon Maliyetleri Yüzde 215 Arttı

Ulaş Karasu, yaptığı açıklamada, telefon ve internet faturalarının 2023 yılına kıyasla yüzde 215 oranında arttığını belirterek, vatandaşların bu duruma karşı haklı isyanının sesi olduğunu vurguladı. Karasu, konuya ilişkin olarak TBMM’ye sunduğu soru ve araştırma önergeleri ile bu sorunu gündeme taşıdığını söyledi. CHP’li Karasu, ekonomik krizin derinleştiğini ve bu durumun vatandaşların barınma, beslenme, ulaşım gibi temel ihtiyaçlarını zorlaştırdığını, telefon ve internet faturalarının da ciddi bir yük haline geldiğini dile getirdi. 

Karasu, taahhüt sürelerinin 24 aydan 12 aya indirilmesi, mobil içerik servisleri, "kim aramış" uygulaması, paket aşım bedelleri gibi ek hizmetlerin faturaları şişirdiğini ve KDV, Özel İletişim Vergisi (ÖİV), telsiz kullanma ücretleri gibi vergilerin de yükü artırdığını belirtti. Bu ek maliyetler, vatandaşların faturalarını daha da katlanılamaz hale getiriyor.

Türk Telekom CEO’sunun “Damacana Hesabı” Eleştirisi

Türk Telekom CEO’su Ümit Önal’ın internet fiyatlarını savunmak için yaptığı "damacana hesabı" açıklamalarına da değinen Karasu, bu yaklaşımın, iktidarın vatandaşların sorunlarına kayıtsız kaldığını gösterdiğini belirtti. Önal’ın, "Operatör tarifeleri sudan ucuz" ifadesini eleştiren Karasu, “Bu, Saray’ın yaklaşımlarının bir tezahürü” dedi.

İletişim Maliyetleri ve 5G Gecikmesi

Karasu, Serbest Telekomünikasyon İşletmecileri Derneği (TELKODER) verilerine atıfta bulunarak, 2023 yılında 4 kişilik bir ailenin aylık iletişim maliyetinin 745 TL olduğunu ve bu rakamın şu anda 2 bin 350 TL’ye çıktığını ifade etti. Karasu, bu artışın karşısında yapılan yatırımların sorgulanması gerektiğini ve Türkiye’nin 5G’ye geçiş sürecinin de geciktirildiğini belirtti. 2023 yılında yapılması planlanan 5G ihalesinin, son Orta Vadeli Program’da (OVP) 2025’in son çeyreğine ertelendiğini hatırlatan Karasu, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu’ndan konuyla ilgili açıklama talep etti.

Sivas'ta Veliler Şikayetçi Yetkililerden Çözüm Bekliyorlar Sivas'ta Veliler Şikayetçi Yetkililerden Çözüm Bekliyorlar

Karasu'dan TBMM'ye Soru Önergesi

Karasu, TBMM’ye sunduğu soru önergesinde, Türkiye’nin mobil internet fiyatlarındaki dünya sıralaması, son bir yıl içinde yapılan zam oranları, GSM operatörlerinin fiyat politikaları ve bakanlığın bu konuda yaptığı denetimlere dair sorular yöneltti. Karasu, GSM operatörlerinin haksız fiyat uygulamaları nedeniyle son üç yıl içinde herhangi bir yaptırım uygulanıp uygulanmadığının açıklanmasını talep etti.

Muhabir: BÜLTEN