Sivas Haberleri
SİVAS
00:00:00
İmsak vaktine kalan
Sivas
Kapalı
13°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
36,6744 %0.17
39,9524 %0.3
Ara
Sivas Memleket Çevre "Karapınar'da Yutulan Toprak, Üzerindeki Hayatları Tehdit Ediyor"

"Karapınar'da Yutulan Toprak, Üzerindeki Hayatları Tehdit Ediyor"

KONYA'NIN KARAPINAR İLÇESİNDE SON ZAMANLARDA MEYDANA GELEN YERYÜZÜ YARIKLARI VE KÜÇÜK ÇAPLI OBRUKLAR VATANDAŞLARI TEDİRGİN EDİYOR. ÇİFTÇİ FATİH ŞIK'IN ŞEKER PANCARI EKİLİ TARLASINDA 1 YILDA ÜST ÜSTE 2 OBRUK MEYDANA GELDİ.

Konya'nın Yutulan Toprakları Vatandaşları Korkuttu

Konya'nın Karapınar ilçesinde yaşayan vatandaşlar, artan obruk tehlikesi nedeniyle büyük bir endişe yaşıyor. Özellikle Reşadiye Mahallesi'nde son zamanlarda meydana gelen yeryüzü yarıkları ve büyüyen obruklar, bölge halkını tedirgin ediyor.

Çiftçi Adem Ekmekçi'nin tarlasında kısa süre içinde iki metre derinliğinde yeni bir obruk oluştu. Çevredeki diğer tarlalarda da benzer durumlar yaşanırken, Fatih Şık'ın evinin yakınındaki tarlada bir yıl içinde iki obruk oluşması, yetkilileri harekete geçirdi. Yapılan jeofizik ölçümler, Şık'ın evinin ve ahırının da obruk riski altında olduğunu ortaya koydu.

"Çocuklarımız için Çok Endişeleniyoruz" diyen Adem Ekmekçi, obrukların hızla büyüdüğünü ve bölgedeki su kaynaklarının kirlendiğini belirtiyor. Fatih Şık ise yaşadığı korkuyu şu sözlerle dile getiriyor: "Geceleri rahat uyuyamıyorum. Evimizin her an yutulabileceği düşüncesi beni çok etkiliyor."

Bölgede inceleme yapan Jeofizik Mühendisi Oğuz Kaan Kılıç, obrukların oluşum nedenlerini ve büyüme hızlarını açıkladı. Kılıç, bölgedeki kireçli toprakların erimesi ve yer altı suyunun çekilmesinin obruk oluşumunu tetiklediğini belirtiyor. Ayrıca, bölgedeki fay hatlarının da obruk riskini artırdığını ifade ediyor. Yapılan ölçümlerde, son 15 gün içinde yaklaşık 20 ton toprağın yer değiştirdiği tespit edildi.

Uzmanlara göre, obrukların büyüme hızı ve sayısı önümüzdeki dönemde artabilir. Bu durum, bölgedeki tarım arazilerinin kullanılamaz hale gelmesi ve yerleşim yerlerinin tehlike altında olması gibi ciddi sorunlara yol açabilir.

Yerel yönetimler ve ilgili kurumlar, obruk sorununa kalıcı çözümler bulmak için çalışmalarını hızlandırmalıdır. Aksi takdirde, Konya'nın Karapınar ilçesi gibi birçok bölge, obruk felaketiyle karşı karşıya kalabilir.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *