Borcunu ödemeyen bir borçlunun, icra takibi sonucunda hacze konu olmuş mallarının devlet zoru ile satılarak alacaklılara ödenmesine cebri satış adı verilir. Kanuna göre bir borçlunun malvarlığına el koymak suret ile alacağın zorla tahsili yetkisi sadece devlet iradesine aittir. İcra kararının bir sonucu olan cebri satış ile borçlunun borcuna karşılık olarak ipotek, rehin ya da haciz bulunan malvarlığının satışı icra dairesi ya da alacaklı kamu dairesi tarafından yapılır.

Cebri satış tapu harcı

Cebri satış yolu ile yapılan tapu tescil işlemleri, akitsiz tapu işlemlerinden biridir. Cebri satış sonucunda satışa çıkarılan gayrimenkulün yeni sahibi, icra müdürlüğü tarafından tapuya tescil edilir. Tescilin yapılabilmesi için icra müdürlüğü tarafından verilen ihaleyi alan kişinin bilgilerini, fotoğrafını ve satış tutarını içeren satış müzekkeresi, tarafların kimlik belgeleri ve temsilci olması durumunda vekâletname belgeleri aranır. Tescil için ödenmesi gereken tapu harcı, satış bedelinin binde 15’idir.

Cebri artırma yoluyla satış

İcra takibine konu olmuş alacakların devlet tarafından tahsili için, borçlunun rızasına bakılmaksızın önceden belirlenen bir zamanda ve yerde, en yüksek teklifte bulunan satışın gerçekleştirilmesi işlemidir. İhale yöneticilerinin en yüksek teklifi kabul edilmesi ile satış sözleşmesi tesis edilir. Aksine bir hüküm bulunmadığı sürece ödemeler peşin olarak yapılır. İhale bedelinin belirlenen hususlar doğrultusunda ödenmemesi halinde, satıcı konumundaki idare sözleşmeden cayma hakkını kullanabilir. İdarenin bu durumlarda sözleşmeden dönmek için alıcıya herhangi bir bildirimde bulunma ya da ek süre tanıma zorunluluğu yoktur. Ancak ihaleye fesat karışması durumunda tarafların iptale nedenini öğrenmelerini takiben 10 gün, genel olarak ise 10 yıl iptal isteme hakları saklıdır.