Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi (CBİKO) tarafından başlatılan Ulusal Staj Programı (USP) Anadolu Üniversitesi’nde öğrenim gören birçok öğrenciye staj imkânı sağlıyor.

Öğrencilerin kamu kurumları ve özel sektör kuruluşlarında sunulan staj imkanlarından faydalanmasını sağlamak amacıyla Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi (CBİKO) tarafından başlatılan Ulusal Staj Programı (USP), kariyer imkanlarına erişimde fırsat eşitliğini desteklerken aynı zamanda staj uygulamalarını sadece zorunlu staj gerektiren bölümlerle sınırlı kalmadan tüm bölümlere yaygınlaştırmayı hedefliyor. Anadolu Üniversitesi öğrencileri de okullarında aldıkları başarılı eğitimler ve CBİKO’nun desteğiyle staj yaparak mesleki hayatlarına hazırlanmanın gururunu yaşıyorlar.

“Anadolu Üniversitesi olarak 80’den fazla öğrenciye staj imkânı sağladık”

Anadolu Üniversitesi Kariyer Merkezi (ANAKARİYER) Müdürü Doç. Dr. Seda Tekeli, Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi tarafından başlatılan Ulusal Staj Programı çerçevesinde Anadolu Üniversitesi’nin öğrencilerine sunduğu staj imkânından bahsederek şunları aktardı:

“Anadolu Üniversitesi 2021-2022 eğitim öğretim yılı ile birlikte Ulusal Staj Programı çerçevesinde işveren statüsüyle öğrenci kabul etmeye başladı. O yıl, kontenjanı 50 olarak belirlemiştik. Tahminimizden çok daha fazla talep geldi. Bu staj programının içerisinde bazı kamu kurumları ve özel sektörden firmalar var. Anadolu Üniversitesinin özellikle Kurumsal İletişim Koordinatörlüğü, Bilgisayar Uygulama ve Araştırma Merkezi (BAUM), Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Merkezi ilk dönem çok yoğun bir şekilde stajyer alımı yaptı. 50 olarak belirlediğimiz kontenjanımızı aşarak 60’tan fazla öğrencimize staj imkânı sunduk. Bunun vermiş olduğu mutlulukla 2022-2023 eğitim-öğretim yılında kontenjanı %50 oranında artırarak stajyer alımı yaptık. Anadolu Üniversitesi olarak şu an 80’den fazla öğrenciye staj imkânı sağladık. Yaz stajları ağırlıklı olarak tercih ediliyor. Bu yıl, stajyer kabul eden birimlerimizin sayısı 13’e yükseldi. Alt birimlerimizde de stajyer istihdam etmeye başladık.”

“Ulusal staj programı sadece lisans öğrencilerine değil ön lisans öğrencilerine de staj imkânı sunuyor”

Anadolu Üniversitene staja gelen ve üniversite öğrencilerinden farklı kurumlara staja giden öğrencilere de değinen Doç. Dr. Tekeli şöyle devam etti:

“Bu sene üniversitemize gelen 80’e yakın öğrenci var. Turizm Fakültesi, Eğitim Fakültesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, İletişim Bilimleri Fakültesinde stajyer olarak kabul ettiğimiz öğrenciler var. Ayrıca ön lisans programlarından kabul ettiğimiz öğrenciler var. Ulusal staj programı sadece lisans öğrencilerine değil ön lisans öğrencilerine de staj imkânı sunuyor. Bizim öğrencimiz olup farklı kurum ve özel sektörde çalışan öğrencilerimizin sayısı da günlük olarak 125 kişi. Ancak bu sayı her geçen gün de staj tekliflerinin gelmesiyle artış gösteriyor. Anadolu Üniversitesi öğrencileri de ekseriyatta valiliklerde, bakanlıklarda, Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi’nde, Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi’nde stajlarını yapıyorlar. Bu kurumlarda 62 kişi ile ağırlıklı olarak İİBF olmak üzere Hukuk Fakültesi’nden de 42 öğrencimiz var. İletişim Bilimleri Fakültesinden 140 öğrencimiz; Sağlık Bilimleri Fakültesinden 3; Edebiyat ve Eğitim Fakültesi’nden de 3’er öğrencimiz staj yapıyor."

“Kariyer Merkezi olarak öğrencilerimizin her daim yanlarındayız”

Anadolu Üniversitesi Kariyer Merkezi’nin bu çerçevede öğrencilere sunduğu imkanlara da değinen Tekeli konuşmalarının devamında şöyle konuştu:

“Anadolu Üniversitesi Kariyer Merkezi olarak öncelikle öğrencilerimizin eğitim aldıkları süreçte onların kazanımlarına destek olmak için çabalıyoruz. Öğrencilerimi kariyer süreçleri içerisinde kendilerini kariyer planlama konusunda bilgilendiriyoruz. Sadece bilgilendirmek değil aynı zamanda üniversite birinci sınıf öğrencilerimize Kariyer Planlama dersini zorunlu kılıyoruz. Bunun dışında gerçekleştirdiğimiz kariyer fuarları da öğrencilerimizin kariyer yolculuğunda önemli bir adım atmalarını sağlıyoruz."

Başaran: “ARİNKOM TTO’da staj yapmak çok kıymetli ve eşsiz bir deneyimdi”

Düzce Gölyaka'da Domoz Deresi Taşkın Kontrol Projesi Tamamlandı Düzce Gölyaka'da Domoz Deresi Taşkın Kontrol Projesi Tamamlandı

Uludağ Üniversitesi İşletme bölümü son sınıf öğrencisi Simge Başaran, CBİKO tarafından yürütülen “Ulusal Staj Programı” çerçevesinde 2023 yılı temmuz ayı boyunca Anadolu Üniversitesi ARİNKOM Teknoloji Transfer Ofisi’nde (TTO) stajyer olarak görev aldı. Staj boyunca elde ettiği deneyimleri paylaşan Başaran şunları ifade etti:

“Bir öğrenci gözüyle Teknoloji ve Transfer Ofislerine baktığımızda fikirlerimizin değerlendirilmesi, geliştirilmesi, desteklenmesi ve proje haline gelmesi çok kıymetli ve eşsiz bir deneyim. Bir aylık geçirdiğim staj sürecimin her haftasını dolu dolu geçirdim. İçinde bulunduğum ekip çok sıcakkanlı ve ilgiliydi. Farklı disiplinlerden gelen insanlarla birlikte olmak benim için büyük bir avantajdı. Ekipteki iş birliğinin önemini kavradım. Staj sürecimin sonunda hem kişisel olarak hem de mesleki anlamda büyüme kaydettiğimi söyleyebilirim. Kariyerimin ilk adımı için çok değerli bir deneyimdi. ARİNKOM TTO ekibine ve Anadolu Üniversitesine içtenlikle teşekkür ederim.”

Kaynak: iha