Meşhur Rus yazar Maksim Gorki der ki; "Dünyanın gösterişli halleri, yapmacık çıkarcı insanları çekmiyor dikkatimi. Bana bir parça, yüreği güzel, samimi insan lazım!"

Dinden Medine; Medine’den de büyük bir medeniyet ortaya çıkmıştır. Bu medeniyet, samimiyet medeniyetidir. İhlâsın, fedakârlığın, kardeşliğin ve ihsanın medeniyetidir! Din samimiyettir! Samimi niyet!.. Samimiyet ve samimi niyet;

1- Ne aldatan olmak nede aldatılmaktır!.. 2- Niyet ölçüde ve tartıda hile yapmamaktır!.. 3- Hırs, tutku ve tamahkarlıktan uzak durmaktır!.. 4- Vicdanı diri tutmak, fıtrata yatırım yapmak, riya ve gösterişten uzak durmak, kibir abidesi kesilmemektir!.. 5- Hayırda yarışmak, hayra motor şerre fren olmak, mü'min kardeşler arasında hakkı ve sabrı tavsiye etmektir!..

6- Hakikatin sahibi olma iddiasında bulunmak değil hakikate talip olmaktır. Zira, "Hakikat benim!" yada "Hakikat bizimledir!" iddiasında bulunmak samimiyet veya samimi niyetle bağdaşmaz!.. 7- Nefsini değil neslini öncelemektir. Zira, güç tutkusuyla, çıkara dayalı maslahat prensibiyle ve kendi menfaatini toplumun ve ümmetin menfaatine tercih ederek bir hizmet anlayışını esas alarak samimiyet ve samimi niyet olmaz!.. 8- Gücün sözcülüğüne soyunmak değil sözü güçlü kılmaktır. Zira, yüzelsellik ve görselliğin yükseldiği, sözün düştüğü ve imajların yükseldiği bu çağda sözü kurtarmak aynı zamanda insanlığı kurtarmaktır!..

9- Şeytana boyun eğmemek, sadece ve sadece Allah(cc)’a kulluk etmektir. Ve insanı hem dünyada hemde ahirette kurtuluşa eriştirecek olan dosdoğru yolun bu olduğunu bilmektir!..(Yasin Sur, 36/61)

10- Okumayı, araştırmayı, sorgulamayı, değer üretmeyi, yeni keşifler yapmayı, yeni icadlar ortaya getirmeyi, özne olmayı, aklın varlığını yeniden keşfetmeyi, enerjilerimizi bilim alanına yöneltmeyi gerektirir!:.

11- Maziye mahkûm olmaktan kurtulabilmeyi gerektirir. Zira, hayatın geleceğe doğru aktığını, eskilerin kavgasını sürdürmenin akıl işi olmadığını da bilmek gerekir.

12- Önce üretmeyi daha sonra tüketmeyi gerektirir. Zira, üretmeksizin tüketmeyi yaşam biçimi haline getirmemek gerekir. Zira üretmeksizin tüketmek insanı nesneleştirmektedir.

Kısaca; Söz ile yaşamaktan mana ile yaşamaya geçmenin asgari şartı, ihlâstır; samimiyet ve dürüstlüktür!"

Son söz şairin dediği gibi;

"Bize samimiyet lazım, samimi niyet!.. Dili süslü yüreği paslı insanlar değil!"

Selam ve dua ile!..