Geçen hafta yayınladığımız “Bir görme engelliye nasıl davranmalıyız” yazımıza kaldığımız yerden devam etmek istiyorum.

Bir görme engelli evinize misafirliğe geldiğinde kendisini yeni tanıyorsanız tedirgin olmayınız,

Önce kendisine evde kullanacağı bölümleri tanıtma ve gezdirmeyle işe başlayabilirsiniz.

Lavabo, tuvalet, eğer size yatılı misafir olarak geldiyse kalacağı odanın yerini, ışık anahtarlarının yerlerini göstermeniz görme engelli için rahatlık sağlayacaktır.

Görme engelli birey yolda yürürken kullandığı beyaz baston, karşıdan karşıya hareket ederken kırmızı ışık yerine geçmektedir. Bazı ehliyet kurslarında bu bilginin söylenmediğini duyuyoruz, bu kurala da azami dikkat göstermemiz gerekmektedir.

Ülkemizde görme engelli hariç farklı engel gruplarımız da mevcuttur. Bir de diğer engelli arkadaşlara nasıl davranmamız gerektiğine bakalım.

Bir engelli yardım istemedikçe gereksiz yere izin istemeden yardım etmeye kalkışmayalım, Sadece yardıma ihtiyacı olduğundan eminsek izin isteyerek yardımcı olabiliriz.

Engelli bireye, tekerlekli sandalyesine, fiziksel temas konusunda dikkatli olalım.

Yürüme engelli arkadaşlarımızın zorlanmaması için engelli rampalarının önlerine araba vb. eşyalar koymamalıyız.

Bazı engelli bireylerin kendilerini ifade etmesi güç olabilir, onları dikkatlice dinlemeli, anlamaya azami özen göstermeliyiz.

İşitme engelliyle konuşurken kendisiyle konuştuğunuzun farkına varsın, elinizle işaret edebilir, dikkatini çekmek için omuzuna dokunabilirsiniz.

İşitme engelli nasıl iletişimi tercih ediyorsa; mimikle, yazıyla, işaret diliyle onunla o şekilde iletişim kuralım, kendisini anlamakta zorluk çekiyorsanız bunu kendisine ifade ediniz.

İşitme engelli ile tercüman vasıtasıyla iletişim kuruyorsanız doğrudan kendisine bakarak kendisine hitaben konuşunuz.

İşitme engelli ile bağırarak konuşmak rahatsızlığa sebep olabilir.

Konferans vb. etkinliklerde engellilere en önden yer ayırınız.

Engellilere yönelik kendilerinin sahneye çıkacağı bir program düşünüyorsanız mutlaka her engelliye ihtiyaçlarını sorunuz ve bilhassa görme ve yürüme engelliye refakatçi desteği veriniz.

Engellilere karşı ön yargılı olmayınız, onlar adına kendiniz karar vermeyiniz.

Engelli bireyi kendine özgü fikirleri olan, kendi kararlarını kendi veren bir birey olarak görünüz.

Diğer insanlara nasıl davranıyorsanız engellilere de o şekilde davranınız, engellerinden dolayı bir ayrım yapmayınız. Her engelli de diğer insanlar gibi saygı görmek dikkate alınmak ister.