MEHMET TIRPAN
Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi ve İKSAD Enstitü iş birliği ile ‘Sivas Uluslararası Bilimsel Araştırmalar ve İnovasyon Kongresi’nin açılışı tarihi Buruciye Medresesinde yapıldı. Tarihi mekandaki kongreye Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Kul, İKSAD Enstitüsü Başkanı Dr. Mustafa Latif Emek, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Tolga Karaköy, diğer illerden kongreye katılım sağlayan akademisyenler ve öğrenciler katıldı.
Kent genelinde farklı mekanlarda iki gün sürecek olan kongreye ilişkin açıklamalarda bulunan Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Kul, “Kongremize hakikaten çok güzel uluslararası bir katılımın olduğunu görüyoruz. 25 farklı ülkeden katılım var. 230’un üzerinde galiba bir bildirimiz var. Bu anlamlı kongrenin vakti zamanında yüksek öğretim için kurulmuş mekanlarda yapılması da oldukça önem arz ediyor. Bu tarihi mekanda bilimsel araştırmaların tartışıldığı bilgi alışverişlerinin yapıldığı bir kongrenin 1270’li yıllarda yapılmış bu mekanda tekrar yapılması hakikaten sevindirici ve onur verici. Vakti, zamanında bu amaç için kurulmuş olan bu mekanların ruhuna yad etmiş olmak, medresenin kuruluş amaçlarına uygun olarak kullanılmasına yönelik adım atılmış olmak bizleri çok mutlu etti. İnşallah bundan sonraki kongreler yine tarihi medreselerde düzenlenebilir. Kongrenin başarılı geçmesini Güzel bilgi alışverişleri, yeni iş birlikleri oluşturmasına vesile olmasını temenni ediyorum. Herkese kolay gelsin diyorum, başarılar diliyorum. Bütün katılımcılara teşekkür ediyorum.” dedi.
“BUTİK VE ETKİLİ BİR ÜNİVERSİTEYİZ”
Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Tolga Karaköy ise, “İKSAD ile birlikte yürütmüş olduğumuz kongreye hoş geldiniz. Bu kongrenin devletimize, memleketimize, milletimize fayda sağlamasını arzu ediyorum. Kongre boyunca bilimsel çalışmalarınızı rahat bir şekilde izah edebileceğiniz, anlatabileceğiniz ortamları hazırladık. Kongremizin iyi geçmesini temenni ediyorum.” dedi.
Bilim ve Teknoloji Üniversitesi’nin vizyonu, misyonu ve yaptığı çalışmalar hakkında bilgiler veren Karaköy, “Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi bildiğiniz gibi iki önemli konuyu kendisine vizyon misyon olarak edinmiş ve bu konuda uzmanlaşmayı hedeflemiştir. Bunlardan bir tanesi Tarım Bilimleri, diğeri ise Savunma Sanayidir. Evet butik küçük bir üniversiteyiz ama bu üniversite çok etkili. Projeleriyle özellikle ön plana çıkan ve alanında sahasında görünürlüğü olan, memleketimize, ülkemize, bölgemize hizmet sağlayan bir üniversiteyiz. Özellikle çok kaliteli bir akademisyen kadromuz var. Akademik kadronun yanında bize rahatlıkla bilimsel çalışmaları yapmamızı sağlayan idari personelimizde var. Başta idari birimde olan hocalarımıza, akademisyenlerimize ve tüm kurum çalışanlarımıza teşekkürler ediyorum.” ifadelerini kullandı.
“SİVAS MEDRESELER ŞEHRİ”
Sivas’taki tarihi medreseler ve geçmiş yıllarda kurulan üniversiteler hakkında da katılımcılara bilgiler veren Karaköy, “Sivas’a baktığınız zaman tarihinde bir medreseler şehir. Geçmiş günlerden günümüze yaklaşık 700-800 yıllık süreç içerisinde kurulan 14 medrese var bu bölgede. 14 Medreseden günümüze gelen 4 tane medrese var. Bunlardan bir tanesi işte bu Buruciye Medresesi. Diğeri Çifte Minareli Medrese, Şifaiye Medresesi ve Gök Medresesi. İçinde bulunduğumuz bu medresede fizik, astronomi ve özellikle uzay bilimleri alanında da çalışmaların yürütüldüğünü hepimiz biliyoruz. Sivas bölgesinde Anadolu Selçuklu medeniyetinin yaşanmasının ve bugünlere gelmesinin önemli rol oynayan temel etkenlerden bir tanesi bu bölgenin bir özellikle baharat yolu üzerinde yer alması Karadeniz Geçit bölgesine, Karadeniz'le bir bağlantı, köprü oluşturması ve güvenli bir bölge olmasından kaynaklanıyor. Yine on dört tane üniversite kurulmuş. 14 üniversiteden 4 tanesi günümüze gelmiş dedik. Bu 10 tanesinin ismini de bilginiz olması bakımından sizlere arz etmek isterim. Bunlar Selçukiye Medresesi, Subaşı Medresesi, Kemaliye Medresesi, Bulgari Medresesi, Kadın Ecmetin Medresesi, Şemsettin El Cezeri Medresesi, Emriddin Medresesi, Ali Hamavi Medresesi, Hokkabaz Medresesi, Necmettin Tusi Medresesi günümüze ulaşmayan medreseler olarak tarihimize geçmiş bulunmaktadır. Ecdadımızın özenle kurmuş olduğu bu medreselerde o dönemki nesil çok kıymetli bilgiler edinmiş ve bugünlere ulaşmamıza vesile olmuşlardır.” şeklinde konuştu.
EMEK, “BİLİM VE TEKNOLOJİ ÜNİVERSİTESİ YÜKSELEN BİR YILDIZ”
Kentte gerçekleştirilmeye başlayan kongreye ilişkin fikirlerini paylaşan İKSAD Enstitüsü Başkanı Dr. Mustafa Latif Emek de “Bu kongrenin tarihi bir mekanda gerçekleşmesi bizim için çok anlamlı oldu. Selçuklular Anadolu'nun hemen hemen her noktasına medeniyet anlamında çok büyük katkılarda bulundular. Selçuklu Dönemi'nde yapılan yapılar, medreseler, külliyeler o dönemin şartlarında, o dönemin vizyonuyla baktığınız zaman aslında bugüne bile ışık tutan çok değerli eserler. Biz İKSAT Enstitüsü olarak 43 ülkede faaliyet gösteriyoruz. Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi kurulduğu günden itibaren pek çok köklü üniversiteye nispeten yapmış olduğu çalışmalarla aslında yükselen bir yıldız haline gelmiş durumda ülkemizde. Bu noktada Sivas'ın Bilim ve Teknoloji Üniversitesi'nin değerli akademisyenlerine ben teşekkür etmek istiyorum. Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi'nin öğrencilerinin ne kadar şanslı olduklarını da ayrıca ifade etmek istiyorum. Keşke sizlerin yerinde ben olsaydım. Bizleri gerçekten çok sıcak karşıladılar. Misafirperverliğiniz teşekkür ederim. Hepinizi saygıyla selamlıyorum.” şeklinde konuşmasını sonlandırdı.