Sivas Haberleri
SİVAS
00:00:00
Akşam vaktine kalan
Sivas
Hafif yağmur
3°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
38,1337 %0.13
43,6005 %1.33
Ara
Sivas Memleket Bilim ve teknoloji YANAN ORMANLARI HAVADAN YEŞERTECEK BULUŞ

YANAN ORMANLARI HAVADAN YEŞERTECEK BULUŞ

SİVAS’TA LİSE ÖĞRENCİLERİ, ORMAN YANGINLARININ TAHRİP ETTİĞİ ARAZİLERİ YENİDEN AĞAÇLANDIRMAK İÇİN PROJE TASARLADI. ÖĞRENCİLER, ÜRETTİKLERİ TİHA İLE HAVADAN AĞAÇ TOHUMU ATMAYI HEDEFLİYOR.

Sivas’ta lise öğrencileri, orman yangınlarının tahrip ettiği arazileri yeniden ağaçlandırmak için proje tasarladı. Öğrenciler, ürettikleri insansız hava aracı (İHA) ile havadan ağaç tohumu atmayı hedefliyor.

Türkiye’de yaz aylarının gelmesiyle başlayan orman yangınlarına Sivaslı öğrenciler çözüm buldu. Sivas Bilişim Teknolojileri Lisesi öğrencileri yanan ormanların ulaşılması güç yerlerini ağaçlandırmak için Tarımsal İnsansız Hava Aracı (TİHA) üretti.

5 Kilogramağırlığa kadar taşıyabilen TİHA, gövdesinin altında bulunan hazneden ağaç tohumları bırakıyor. 6 adet kanadı bulunan dron, orman yangınlarının tahrip ettiği arazide görev almayı bekliyor.

“İnsanların ulaşamadığı bölgelerde mutlaka işe yarayacak bir proje”

Projede öncülük eden öğretmen Sedat Sönmez TİHA’nın teknik özelliklerinden bahsederek yangınlardan sonra insanların çok işine yarayacak bir proje olduğundan bahsederek, “Projemiz sarp ve dağlık arazilere ağaç tohumlarını atmaya yarayan İnsansız Hava Aracı (İHA) geliştirmekti ve biz bunun için 6 kanatlı bir İHA geliştirdik. Üzerinde bazı sensörlerin ve yapay zekanın bulunduğu ve otonom özelliği olan insansız hava aracı bu. Bu TİHA’mız haznesine doldurduğumuz günü şartlarına veya o bölgenin ekolojik sitemine göre atılabilecek kara çam tohumu, meşe tohumu gibi tohumları özel haznesine yükleyip daha sonra insanların ulaşamadığı bölgelerde ağaçlandırma faaliyetlerine katkı sağlamak. Gündemimizde sürekli orman yangınları var ve geçen hafta ülkemiz yine bir orman yangınıyla baş etti. Bizler de amacı ağaç tohumu atmak, orman yangınlarının olduğu alanlarda insanların ulaşamadığı bölgelerde mutlaka işe yarayacak bir proje” dedi.

“Yapay zeka işini yüklendim”

Projede görev alan Muhammed Korkut isimli öğrenci, dronun yapay zeka ve tohum analizi işini üslenerek, “Ben bu ekibe girdiğimde yapay zeka işini yüklendim. Buradaki yazılımı görüntü işleme teknolojisini kullanarak tohumların uygun şartlarda atılma görevi bana aitti. Bu TİHA’nın üzerindeki tüm yapay zeka kodlaması, verilerin işlenmesi gibi alanları da ben yaptım” dedi.

“Bu proje ile birlikte oturdukları yerden tohum işlemi yapılır”

Caner Demir isimli öğrenci ise geliştirdikleri proje ile yanan ormanları oturdukları yerden yeşertebileceklerini söyleyerek, “3D tasarım, birleştirme ve test süreçlerinde yer aldım. 3D tasarımını program üzerinden kendimiz geliştirdik ve 3D yazıcılarla ürettik. Dron’un tohum atma işlemini ve tohum haznesini modüler olarak tasarladık. Birkaç malzemesini sipariş ettik ve birleştirme işlemi yaptık. Dağlık alanda meydana gelen yangınlardan sonra insanlar oraya gitmek ve ağaç dikmek için çabalayacak ama bu proje ile birlikte oturdukları yerden tohum işlemi yapılır” ifadelerini kullandı.AW948358_04AW948358_02AW948358_03

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *