MEHMET TIRPAN

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürü Mustafa Doğan, Sivas’ın tükettiğinden fazla enerji ürettiğini, enerji üretimi yapılırken de ne doğaya ne de çevreye hiç bir koşulda zarar verilmediğini söyledi.

Son zamanlarda atıklardan enerji üretilmesi konusuna toplumun tüm kesiminin ağırlık verdiği ve bu durumunda oldukça sevindirici olduğunun altını çizen Doğan, “İlimizdeki rüzgar, güneş ve atıklar kullanılarak yılda 5 milyar kilovatsaat enerji üretiliyor. Yani tükettiğimizden fazla enerji üretebiliyoruz. Enerji üretimimiz yapılacak olan yeni enerji santralleri ile önümüzdeki günlerde daha da artacak.” dedi.

Firmaların, belediyenin ve resmi kurumların bu konuda ciddi yatırımlar yapmaya başladıklarının altını çizen Kurum Müdürü Doğan, “İlimizde Rüzgar Enerjisi Santralleri ve Güneş Enerjisi Santrallerinin sayısı artıyor. Bu santrallerin yanı sıra atıklar ayrıştırılarak enerjiye de dönüştürülüyor. Ayrıştırma yapılarak enerji elde edilirken de çevreye kesinlikle zarar verilmiyor. Bu durum gerçekten oldukça sevindirici. Şuanda Karaçayır, Kangal ve Gürün arasında rüzgar enerji santralimiz var. Yine bu sene Kangal’da 50 MW’lık enerji santrali kurulacak. Son zamanlarda RES ve GES’e ilgi artmakta. Firmalar, resmi kurumlar da son zamanlarda bu konuda ciddi yatırımlar yapmaktalar. Yıllık enerji üretimimiz 5 milyar kilovatsaat. Tükettiğimizden daha fazla temiz bir enerji üretebiliyoruz. Üretim önümüzdeki süreçte daha da artacak. Ne kadar fazla enerji üretirsek o kadar fazla ülkemize destek olmuş oluruz. Enerji konusunda dışa bağımlılığımızı azaltmak demek ülke ekonomisine o kadar katkıda bulunmak anlamına geliyor.” ifadelerini kullandı.

“ATIKLARDA ARTIK ENERJİYE DÖNÜŞTÜRÜLÜYOR”

İlimizde toplana atıkların da enerjiye dönüştürülmesinin oldukça faydalı olduğunu hatırlatan Doğan, “İlimizin çöpleri Seyfebeli'nde Belediyemizin oluşturduğu atık alanında toplanarak enerjiye dönüştürülüyor. Bu enerji Zara’nın 1,5 katı büyüklüğündeki bir ilçenin yıllık enerjisini karşılayacak kadar elektrik üretiyor. Atıklarımızı ne kadar fazla geri dönüştürebilirsek, ne kadar fazla atıklardan çevreye zarar vermeden enerji üretebilirsek o kadar malzemeden tasarruf ederiz. Çevreye zarar vermediğimiz içinde hayatımızı daha konforlu hale getiririz.” dedi.

“ATIKLARDAN ELDE EDİLEN GAZLA SERA ISITILACAK”

Kentte 60 dönümlük bir seranın da atıkların dönüştürülmesinin ardından elde edilecek gazla ısıtılacağını da açıklayan Doğan, “60 dönümlük bir sera kurularak sebze ve meyve üretilecek. Yaz kış demeden üretim yapılması planlanan sera da çöplerden elde edilecek gazlarla kış aylarında ısıtılacak. Sivas’ta kış aylarında da rahatlıkla üretim yapılabilecek. Çevremizde, fabrikalarda ve evlerde oluşan  atıklarımızı ne kadar çok dönüştürebilirsek bizim için çok iyi olacak.” şeklinde konuştu.

“ATIKLARIMIZIN YÜZDE 5’İNİ DÖNÜŞTÜREBİLİYORUZ”

Atıkların dönüştürülmesi konusunda henüz istenilen düzeyde olmadığımızı ve dönüşüm konusunda Bakanlıklarının hedef koyduğunu, hedefin ise her yıl artırılacağını da son olarak sözlerine ekleyen Doğan konuşmasını, “Türkiye olarak atıklarımızın yüzde 5’ini dönüştürebiliyoruz. Bu konuda 2023 yılındaki hedefimiz atıkların 30’unu dönüştürmek. Gerçekten ülke olarak atıklarımızın yüzde 30’unu geri dönüştürebilsek bu durum bizim için milyarlarca dolar paramızın cebimizde kalması anlamına geliyor. Geri dönüşüm tesislerinin sayısının artması ile birlikte aynı zamanda istihdama da katkı sağlanıyor. Atık, RES ve geri dönüşüm tesislerinde binlerce insan da çalışıyor. Bu insanlarda aynı zamanda işsizlikten kurtulmuş oluyor.” şeklinde sonlandırdı.