HANİFE KANAT

Sivas’ta ilk defa düzenlenen defa düzenlenen ve büyük bir coşku ile günlerdir Kongre Müzesi’nin yanında gerçekleştirilen yarışmaların kazananları dün belli oldu. Heyecanlı bir bekleyişin sonunda, yarışan çocuklar ve gençler ödüllerine kavuştu. Merakla beklenen final gününe halkın katılımı çok yüksekti.  Final programı il protokolünün konuşmaları ile başladı.

Yarışmanın başladığı günden final gününe kadar sultan şehrimize gelen misafir öğrencileri, velileri ve öğretmenleri yalnız bırakmayan İl Milli Eğitim Müdürü Ergüven Aslan; “Eğitimin toplumların hayatında ne kadar önemli bir yeri olduğunu hepimiz biliyoruz. Dünyada söz sahibi olan ülkeler eğitimi önceleyen ülkelerdir, bu bir farkındalıktır. Biz dünü bina ederek, bugünü okuyarak yarını inşa etmeye çalışıyoruz, geleceğe öğrencilerimizi hazırlıyoruz. Tüm bu çalışmalarımız özellikle bu eğitim-öğretim yılında Milli Eğitim Bakanımız Mahmut Özer’in önderliğinde başlayan çalışmalar alt yapı çalışmalarıdır. Sivas Robot yarışması öğrencilerimizin, hazır bulunuşluluğunu yükseltmek ve diğer alanlarda teknolojik farkındalık yaratma, teknolojiyi kullanma becerilerini geliştirecek bir çalışmadır. Önceden okuma yazma biliyor musun diye sorarlardı artık teknolojik okur yazarlığı var mı diye soracaklar. Gerçekten güçlü bir organizasyondu, bu organizasyona ev sahipliği yapmaktan gurur duyduk. Tüm bu çalışmaları himaye eden valiliğimize, burada bizim yanımızda olan kurum kuruluşlara, 12 üniversiteden şehrimize gelen seçkin akademisyenlerimize, bize destek olan gönüllü okul yöneticisi ve öğretmen arkadaşlarımıza ve sevgili öğrencilerimize teşekkür ederim.” diyerek konuşmasını sonlandırdı.

Sivas Robot Yarışması’ndan desteğini hiç bir zaman esirgemeyen Sivas Valisi Yılmaz Şimşek; “Bu yıl ilkini düzenlediğimiz ve üç gündür devam eden Sivas Robot Yarışması’nın son günündeyiz. Öncelikle bu yarışmaya katılan tüm öğrencilerimizi tebrik ediyorum, dereceye giren tüm öğrencilerimizi kutluyorum. Şüphesiz, ilimizde böyle bir yarışmanın düzenlenmesi ilimiz için, ilimizin tanıtılması için ülkemizin yerli ve milli teknolojilerimizi geliştirmemiz adına çok önemli ve çok anlamlıdır. Biliyoruz ki ülkemizi tam bağımsız kılabilmek için uluslararası arenada sesimizin de gür çıkması gerekiyor. Diğerlerinin bulunduğu yere yetişmek ve orada kalmak için değil yeni oyunları icat edebilmek ve asıl kazanan olmak için var gücümüzle çalışmamız gerekiyor. Bu da yüksek teknoloji kabiliyetimizi geliştireceğimiz çalışmalarla mümkün. Atatürk’ün söylediği gibi; ‘Gözlerimizi kapatıp, yalnız yaşadığımızı var sayamayız. Ülkemizi bir çember içine alıp dünya ile ilgilenmeksizin yaşayamayız. Tersine gelişmiş, uygarlaşmış bir ulus olarak uygarlık alanının üzerinde yaşayacağız; bu yaşam ancak bilim ve fen ile olur. Bilim ve fen nerede ise oradan alacağız ve ulusun her bireyinin kafasına koyacağız.’ İşte bu anlayış doğrultusunda konuya baktığımızda milli teknoloji hamlesinin Türkiye’nin kritik teknoloji alanlarında tam bağımsızlık iddiasını sürdürebilmesini ve bu iddiayı çok daha ileri bir seviyeye çıkarabilme hedefinin en önemli mihenk taşı olduğunu görüyoruz. Ben bugün ki tabloya ve meydanda gördüğüm bu heyecana baktığımda çok ümitli olduğumu söyleyebilirim, inşallah sizlerden önümüzdeki yıllarda robot teknolojisinin nobeli olan Engelberger Ödülü’nü de bekliyorum. Bizler ilin yöneticileri olarak ilimizin eğitim, tarım, turizm ve ekonomisinin yanı sıra teknoloji alanında da söz sahibi olan bir şehir olması için çalışmalarımızı sürdürüyoruz ve bunun içinde elimizden gelen her şeyi yapmaya devam edeceğiz.” diyerek konuşmasını noktaladı.

İl protokolünün konuşmalarında sonra toplamda dört kategoride düzenlenen yarışmanın ilk etapta üçüncüleri açıklanıp il protokolü tarafından ödülleri takdim edildi. Daha sonra ikincilerin açıklandığı Robot Yarışması’nda en son birinciler açıklandı.