HANİFE KANAT

Sivas’ta ilk defa düzenlenen Robot Yarışması’nın dün ikinci etabı başladı. İl protokolünün ve çok sayıda vatandaşın katıldığı ikinci turun açılışı coşku ile geçti. 2 ülke ve Türkiye’den 67 ilin katılım gösterdiği Robot Yarışması’nda tasarımlarını tanıtacak olan öğrencilerin yarışma kurasıda çekildi. İkinci turun açılışına Sivas Vali Vekili Adil Nas, Belediye Başkan Vekili Turan Topgül, İl Milli Eğitim Müdürü Ergüven Aslan ve siyasi partilerin temsilcileri katıldı.

Programda ilk olarak konuşma yapan İl Milli Eğitim Müdürü Ergüven Aslan; “Eğitim, ülkelerin gelişmişliğinin göstergesidir. Dünyada eğitimi öncelik olarak gören toplumlar en kadim zamanlardan beri etkisini ve rolünü oturtmuş ülkelerdir. Eğitim, ürün üzerine bina edilen bugünü okuyan, yarını öngören dinamik bir süreçtir. Dolayısıyla biz yarını okuyup yarını güçlendirme anlamında, özellikle çağın istediği donanımlı ve yetenekli öğrenciler yetiştirmek için Milli Eğitim Bakanımız Mahmur Özer öncülüğünde birçok proje ve faaliyet hayata geçirdik. Biz bugün öğrencilerimizi geleceğe hazırlıyoruz, yarını öngörüyoruz teknolojik bilinç ve farkındalık oluşturmaya çalışıyoruz. Biz köklü bir medeniyetin varisi olduğumuzu unutmadan kendi kültür ve değerlerimizi koruyarak, evrensel değerleri ıskalamadan dünyadaki akranlarıyla yarışabilecek öğrenciler yetiştirmeyi amaçlıyoruz.” açıklamasını yaptı.

Şehir ve ülke dışından gelen öğrencilere ve misafirlere hoş geldiniz diyerek konuşmasına başlayan Sivas Belediye Başkan Vekili Turan Topgül; “Sürekli değişen ve gelişen dünyamızda geleceğe yön verecek olan ülkeler, insan yaşamı için hayati önem taşıyan su kaynakları, tarım ve hayvancılık ile şüphesiz teknolojiyi en verimli şekilde kullanan ülkeler olacaktır. Bu durumdan hareketle Cumhur Başkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın önderliğinde yerli ve milli projeler üretilmesi adına büyük gayret gösteren ülkemiz, başta savunma sanayii olmak üzere bir çok teknolojik gelişmede artık bende varım demektedir. En büyük değerimiz olan beşeri sermayemiz ile yerli İHA ve SİHA’lar, haberleşme ve gözlem uyduları, yerli otomobil, jet motorları, güdümlü füzeler, savaş gemileri gibi daha sayamayacağımız geniş bir yelpazede hayatın her alanında yerli ve milli projeler üretme kabiliyetini kazanmamız bizleri ziyadesi ile memnun etmektedir. Milli Eğitim Bakanlığımızın öncülüğünde düzenlenen Robot Yarışmaları ise ülkemizde mesleki ve teknik eğitim niteliğinin arttırılması başta olmak üzere, toplumda bu alanda farkındalık oluşturulması, öğrencilerimizin edindikleri bilgi ile ürün geliştiren, bilimsel düşünebilen, girişimci ve rekabetçi bireyler olarak yetişmesi adına büyük önem taşımaktadır. Robot Yarışması vesilesi ile ülkemizin dört bir yanından ve yurtdışından Sivas’a gelen kıymetli misafirlerimiz şehrimizin tarihi, kültürel ve doğal güzelliklerini de yakından tanıma fırsatı bulacaklardır. Bu duygu ve düşünceler ile Sivas Robot Yarışması’nın gerçekleşmesinde emeği ve katkısı olan tüm kurumlarımıza teşekkür ediyor ve bu yarışmanın amacına ulaşmasını temenni ediyorum.” dedi.

Konuşmasında çocukların merak duygusunun çok önemli olduğunu vurgulayan Vali Vekili Adil Nas; “Bilindiği gibi ülkelerin gelişmişlik seviyesini belirleyen en önemli faktörlerden biri teknolojik gelişmedir. Teknolojik gelişme hemen gerçekleştirilemez, insan unsuru ile çok değişik kaynaklar ve faktörler tarafından beslenmesi ve desteklenmesi gereken bir faaliyettir. İnsan unsuru ve kaynak unsuru çok önemlidir fakat kanaatimce insan unsuru en önemlisidir ancak insan unsuru da bir anda yetişen bir şey değil. Gençlerimizin ve çocuklarımızın erken yaşta bu işe atılmasında fayda var. Merak duygusu, gençlerimizi ve çocuklarımızı bu işe sevk eder dolayısıyla gençlerimizin ve çocuklarımızın merak duygusunun söndürülmesini engelleyip, güçlendirilmesi hayati bir önem taşımaktadır. Gençlerimiz ve çocuklarımız bizi yarına taşıyacak olanlardır. Bu tür yarışmalarda ülkemizin yarına taşınmasında çok önemli ve kritik bir rol oynamaktadır.” yorumunu yaptı.

Protokol, konuşmalarından sonra kurdele keserek bugün final töreni gerçekleştirilecek olan Robot Yarışması’nın ikinci etabını başlattı. Çocuklar ile beraber butona basarak kura çekimlerini gerçekleştiren il protokolü son olarak yarışmacıların stantlarını gezdi.